Nya lampor fixar dygnsrytmen

Personalen i kontrollrummet på Forsmark 3 ser bara solen när de är lediga. För att få pigga medarbetare inleddes för tre år sedan försök med lampor som imiterar dagsljus under arbetspasset.

Anders Blom som är reaktoroperatör på Forsmark 3 arbetar under lampor som imiterar dagsljus.

Anders Blom som är reaktoroperatör på Forsmark 3 arbetar under lampor som imiterar dagsljus.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Östhammar2011-11-18 12:07

Vinter, vår, sommar eller höst, årstidernas växlingar är inget som skiftesarbetarna i kontrollrummet på Forsmark 3 märker av. De jobbar i en fönsterlös miljö och dagsljus ser de bara när de är lediga.
Som i ett led av en unik studie vid Stressinstitutet i Stockholm hänger det sedan tre år tillbaka skarpt lysande lampor över en av arbetsplatserna i den bunkerliknande lokalen. Avsikten med undersökningen var att se om anpassad ljusteknik kan få skiftesarbetarna att känna sig piggare och att dygnsrytmen följer arbetspassen.
– Arbetsmässigt är det tillräckligt jobbigt att jobba i skift och kan man då få hjälp av belysningen för att underlätta skiftbytena ville vi prova det. Om vi kan få det lättare att vara alerta på nattskift innebär det en högre säkerhet, säger Jan Hallkvist, biträdande driftchef vid Forsmark 3.

Sedan studien inleddes har reaktorsoperatörerns arbetsplats varit försedd med nya skarpa taklampor som ökar eller minskar i ljusstyrka under arbetspasset.
När personalen går på sitt skift inför ett nattpass är ljuset svagt blått, för att efterlikna en naturlig gryning. När de sedan går av sitt pass vid sjutiden på morgonen utstrålar lamporna ett mjukt gult skymningshärmande sken.
– Ett preliminärt resultat från studien är att man ser att det finns underlag för att det är lättare att hålla sig vaken under nätterna när det är omställning till nattskift, säger Jan Hallkvist.
De gamla lamporna, som fortfarande sitter i taket här och var, har en ljusstyrka på 150 lux, som kan jämföras med 500 lux, som är rekommenderat för kontorsarbete. Lamporna som ingår i studien har en styrka från 1 500 till 1 800 lux som mest.

Även om studien är avslutad hänger lamporna kvar, det är dessutom beslutat att de ska bli fler när lokalerna ska renoveras. Anders Blom arbetar som både turbinoperatör under de vanliga lysrören och reaktorsoperatör med de skarpa lamporna. 
– Under tiden jag jobbar är jag piggare om jag sitter här. Men hemma har jag inte märkt av något, jag är alltid lika trött, säger han och skrattar.
Jan Hallkvist jobbade under projektets gång som reaktorsoperatör och säger att han blev hjälpt av lamprona för att ändra dygnsrytmen före och efter nattpassen.
– Men den största vinsten på arbetsplatsen har varit bättre belysning. Och vi som jobbar här börjar komma upp oss i åren, så behoven har ökat. Det är många som går dit och sätter sig och läser, det är ganska behagligt sken, säger han.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!