Enligt förundersökningen skulle de två anställda, en man i 40-årsåldern och en man i 60-årsåldern, förbereda vätgastanken inför besiktning. De skulle tömma tanken på vätgas genom att fylla tanken med argon som skulle tränga undan vätgasen. Efter att tanken fyllts med argon fem gånger skulle tanken lika många gånger fyllas med syrgas som skulle tränga undan argongasen. Efter att detta gjorts fem gånger skulle de anställda öppna en liten del av luckan och hålla ner en syrgasmätare för att säkerställa att det fanns syre i tanken. De båda männen skulle dock aldrig gå ned i tanken.
– Utredningen har visat att manluckan av någon anledning öppnades efter att tanken för andra gången hade fyllts på med argon. Tanken ska alltså fyllas fem gånger med argon och sedan syresättas fem gånger. Luckan öppnades alltså när man inte ens var i närheten av ett slutskede av processen, säger kammaråklagare Jennie Nordin som lett förundersökningen.
Exakt vad som hände därefter är inte helt klarlagt. Men de båda männen hittades avlidna inuti tanken.
– Teorin är att en av de målsägande ska ha ramlat ned i tanken efter att luckan öppnats. Den andra mannen ska därefter ha begett sig ned i tanken för att genomföra ett räddningsförsök, men jag vill understryka att det här inte är något vi vet med säkerhet. Det vi dock vet med säkerhet var att tanken vid det här tillfället var fylld med argon, säger Jennie Nordin.
Argon är en luktfri och färglös gas som mycket snabbt leder till att personer som andas in den i ett slutet utrymme blir medvetslösa. Det som åklagaren utrett är om de anställda haft tillräckliga instruktioner för det arbete de utförde.
– De här killarna var erfarna, kunniga och alltgenom kompetenta. Vi har hållit runt 30 förhör med anställda på företaget som alla har bekräftat detta. De hade fått utbildning som gjorde att de måste känt till riskerna med argon. De hade också fått en genomgång i hur arbetet som de skulle utföra skulle gå till, säger Jennie Nordin.
Arbetsmiljöverkets rapport har dock visat att det fanns brister och skillnader mellan de skriftliga och muntliga instruktioner som fanns på Sandvik. Brister som Arbetsmiljöverkat har ålagt Sandvik att förbättra.
– Jag kan dock inte bevisa att brister i instruktionerna gjort att man öppnade luckan för tidigt. Det är ett kraftig avsteg från hur arbetet skulle gå till. Vi vet inte varför de öppnade luckan i ett så tidigt skede. Det kan vi bara spekulera i.
Luckan kan inte ha öppnats av sig själv?
– Det här är en väldigt tung lucka som väger 60–70 kilo och som dessutom är låst med bultar. Vad jag förstått krävs det två personer för att ens kunna öppna den, säger Jennie Nordin.
Hon anser överlag att man gjort en gedigen förundersökning och försökt vända på alla stenar. Sandvik har bidragit med alla tänkbara dokument som åklagaren och utredarna har efterfrågat.