Novus opinionsundersökning visar på starkt stöd för SKB:s slutförvarsplaner i Östhammars kommun, men andelen som har ”mycket stort förtroende” för företaget SKB har minskat från 26 till 19 procent sedan i fjol. Samtidigt har andelen som har "ganska stort förtroende" för SKB ökat med ungefär motsvarande siffror (från 53 till 59 procent). Nya vd:n Eva Halldén säger till UNT att hon inte gjort någon djupare analys.
– Det har varierat upp och ned mellan åren tidigare också, och det är svårt att spekulera. Men jag konstaterar att stödet är på en fortsatt väldigt hög nivå bland invånarna och det är hedrande.
SKB:s säkerhetskultur har ju fått kritik, från Strålsäkerhetsmyndigheten och medarbetare som vittnat om att obekväma personer köps ut eller placeras i ”frysboxen”. Vad vill du göra åt det här?
– SSM:s verksamhetsgranskning kopplat till säkerhetsledningen fanns på bordet när jag började och åtgärderna i den plan som tagits fram på SKB visar att man har tagit det här på väldigt stort allvar. Sedan förväntar jag mig av medarbetarna att man i stället för att sitta och muttra lyfter frågor till sin närmaste chef, avdelningschefen eller direkt till mig.
Kan man göra det utan risk?
– Ja, det kan man. Har vi problem som vi behöver diskutera så är jag glad att man lyfter dem. Min uppfattning är att vi ska ha högt i tak på bolaget.
Hur kommer medarbetarna att märka det?
– Det finns en öppenhet för dialog. Från min tid som vd för Ringhals och Forsmark har jag också med mig att hålla regelbundna möten med sammansatta grupper av medarbetare, för att fånga upp om något skaver eller inte känns bra i organisationen. Jag tror på att lyssna och tar till mig av sådan kritik. Det finns inga snabba lösningar, men inbjudan till dialog i olika sammanhang är viktigt.
Behövs förändringar i företagsledningen?
– Kopplat till SSM:s verksamhetsgranskning har jag inte sett att vi behöver göra några omedelbara förändringar. När det gäller säkerhetsledarskapsfrågor tycker jag att det finns en bra plan.
SSM har också lyft fram brister kring SKB:s säkerhetsavdelning S, som uppfattas som osynlig.
– Avdelning S har en väldigt viktig roll, i synnerhet för mig som ansvarig tillståndshavare för de kärntekniska verksamheter vi bedriver vid Clab och SFR. Det är viktigt att förstärka avdelningens synlighet internt och vid alla informationsmöten jag varit med på har jag lyft fram det.
Vilka är SKB:s största utmaningar på längre sikt?
– De största utmaningarna på lång sikt är att bibehålla fokus på de anläggningar vi har i drift samtidigt som vi går in i en roll där vi ska bygga kärnbränsleförvaret och även göra en utbyggnad av SFR i Forsmark. Bolaget måste kunna hantera den dualismen. Men hur ledningen för ett sådant SKB ska se ut är för tidigt att säga.
När kan kärnbränsleförvaret i Forsmark börja byggas, hoppas du?
– Närmast sker huvudförhandlingen i Mark- och miljödomstolen i höst. Går det som vi önskar kan vi få ett tillstånd från regeringen i början på år 2019, det är ett antagande som vi gör i vår planering. Sedan är det en process innan vi får tillåtlighet att börja bygga.
Du har varit vd i drygt en månad, hur har du kommit in i arbetet?
– Det har börjat med en rivstart skulle man kunna säga. Jag har fått sätta mig in i många frågor, det är en spännande tid att komma till SKB. Vi har både anläggningar i drift och stora utmaningar framför oss.