Nu finns nya söktjänsten "Runor", som ska underlätta för såväl forskare som skolelever och turister. Den gör det möjligt att hitta och läsa om Sveriges och Nordens runinskrifter direkt i mobilen och på dator.
Det tog tre år att kartlägga runinskrifter runt om i Norden. Ett 20-tal forskare samt IT-experter på Riksantikvarieämbetet och Uppsala universitet har samarbetat. Resultatet blev kartor, bilder och dokument i digital, sökbar form.
Forskarna hoppas att fler än de egna kollegerna ska hitta till tjänsten. Magnus Källström, runforskare på Riksantikvarieämbetet och projektledare för den nya söktjänsten Runor, nämner bland annat skolor och hembygdsföreningar som några möjliga målgrupper.
– Det öppnar nya möjligheter till runstenssafari för familjer och bilresenärer. Kanske kan det bidra till att barn och unga börjar leta runor istället för Pokémon, hoppas Magnus Källström.
Östhammars kommun har nappat på idén och lockar på sin hemsida med runstenssafari på sportlovet. Om man tröttnat på att åka skidor kan man avkoda en runsten.
Stenar att spana in finns lite här och där. Vid Gimodammen står exempelvis Gimostenen från 1000-talet. I Harg finns en från 1100 talet. Den står i skogen vid väg 76. I Tallparken, Öregrund, kan man hitta kommunens yngsta sten. Den placerades där år 1900, när parken invigdes, men räknas ändå eftersom den har ristats enligt gammal modell.
Fotnot. Här hittar du tjänsten: raa.se/runor