Kommunens lekmannarevisorer har nyligen begärt ett klarläggande från kommunstyrelsen när det gäller policy, regler och rutiner som tillämpas vid köp och försäljning av kommunens fastigheter. Revisorernas fråga har kommit upp efter att det förekommit frågetecken kring en del fastighetsaffärer, som bland annat UNT har skrivit om de senaste åren.
I ett remissvar från tekniska kontoret framgår att det inte finns någon dokumenterad policy. Tekniska kontoret hänvisar i remissvaret till en uttalad vilja från kommunstyrelsen om att fastigheter som inte behövs i kommunens egen verksamhet ska säljas.
På tisdagen ska kommunstyrelsen behandla revisorernas fråga. Kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C) har ingen bestämd uppfattning om en policy bör tas fram, men säger att det är något som man kommer att överväga.
Behöver kommunen se över organisationen i de här frågorna?
– Vi har inlett en diskussion nu om att vi behöver det. Under de senaste åren har det hänt mycket, och det finns ett ökat intresse för att bygga i Östhammars kommun. Då tänker jag och många med mig att det vore bra att ha någon som jobbar mer exploateringsinriktat.
Samtal förs om att inrätta en ny tjänst som exploateringshandläggare. Det skulle vara en person som kan samspela med både tekniska kontoret, samhällsbyggnadskontoret och kommunstyrelsen.
– Kommunen är ingen kommersiell aktör, men det skulle behövas en person som har en kommersiell utgångspunkt. Kostnaden för tjänsten går att bygga in i hanteringen av markförsäljning, säger Jacob Spangenberg och nämner planerna på ett hotell vid Källörstomten intill Östhammarsfjärden.
Kommunen har genomfört flera omstridda fastighetsförsäljningar de senaste åren. Valö skola såldes för cirka 200 000 kronor till ett lokalt företag, Gimo IF fick köpa en Amerikavilla för 10 000 kronor och i Börstil sålde kommunen mark för 600 000 kronor till Johan Uselius, som sedan sålde det planerade handelsområdet vidare till IBI Sverige för drygt 9 miljoner kronor. Även försäljningen av Brunnsskolan år 2005 var omstridd.
Jacob Spangenberg säger att han inte har några problem med de nämnda affärer som skett, även om kommunen nu funderar på att tillsätta en exploateringshandläggare.
– Ibland sker spektakulära försäljningar eller förvärv, och varje affär har sina särskilda bevekelsegrunder. Vi gör värderingar och i nästan alla fall har vi varit överens i kommunfullmäktige, kanske med något undantag. Man är tvungen att göra olika prioriteringar i olika lägen.