Den gamla handlingsplanen är tre år gammal och behöver uppdateras. I kommunens nya plan ligger fokus på närmare samarbete mellan polis, socialtjänst, brottsofferjour och kvinnojour. Äldre och handikappade kvinnor ska inkluderas i arbetet och fokus på våld i nära relationer ska prioriteras, det menar Göran Lidström, chef för individ- och familjeomsorgen i kommunen.
– Dagens handlingsplan måste utvecklas och vi måste öppna ögonen för hur våldet ser ut, säger han.
Under 2011 anmäldes 43 fall av misshandel mot kvinnor över 18 år i Östhammar. I en tredjedel av fallen utfördes brottet av en man som står i nära relation till kvinnan och i 70 procent av fallen var offer och förövare bekanta med varandra. Nu vill kommunen skapa bättre band med kvinnojour och polis för att tidigare upptäcka tecken på våld.
– Vi måste vara ute i tid och då krävs det att vi har ett bra samarbete. Vi har en god relation till frivilliga och poliser i dag, men vi kan bli bättre, säger Göran Lidström.
Kvinnojouren Freja i Östhammar har en skyddad lägenhet och bidrar med rådgivning, joursamtal och kontakt med myndigheterna. På jouren finns frivillig personal som pratar svenska, engelska, finska och thailändska. Men enligt ordförande för kvinnojouren, Kristina Forsberg, krävs mer för att lösa problemet.
– Vi kan inte bara stänga in kvinnor och tro att allt kommer att lösa sig. Just nu har vi fokus på fel person, vi borde fokusera på mannen, det är mannen som är problemet, inte kvinnorna och barnen, säger hon.
Kristina Forsberg vill se fotboja på alla de män som dömts för misshandel eller kvinnofridskränkning. Freja kvinnojour har tillsammans med kommunen skickat in ett förslag på lagändring till regeringen, som innebär att varje förövare ska dömas till behandling och fotboja efter begånget brott.
– Att bli slagen och hotad dagligen är precis som att gå runt med en fotboja. Du kan inte röra dig någonstans, du är under ständig bevakning och ständigt hot. Med fotboja kan man begränsa förövaren, i stället för att stänga in kvinnan, säger hon.
Enligt förslaget ska behandlingen vara obligatorisk och starta så fort mannen satts i fängelse. Fotbojan får tas av först när behandlingen är genomförd.
– När någon döms för alkoholbrott sätts de genast i terapi, men när man slår sina nära är det helt upp till mannen, det är skeva prioriteringar, säger hon.