– Den här pusselbiten har saknats i Östhammars kommun, säger skolsköterskan Lotte Borgström.
Det är ett glatt gäng som har dragit i gång gruppen Snacket. Sex kvinnor som på ett eller annat sätt arbetar inom kommunens barn- och utbildnings-, fritids-, eller socialförvaltning.
Gruppen vänder sig till barn som har någon närstående som dricker för mycket alkohol eller använder andra droger. Syftet är att barnen ska få en ökad kunskap och förståelse för den situation de befinner sig i, en situation där man ofta känner sig ensam.
– Vi vill lyfta upp skambegreppet och få barnen att förstå att det inte är deras fel att mamma eller pappa dricker, säger skolsköterska Britt-Marie Hedlund.
Gruppen har nyligen gått en gruppledarutbildning i Rädda Barnens regi och får projektpengar från länsstyrelsen. De menar att det finns ett stort behov av en barngrupp i Östhammars kommun. I dag är det främst verksamheten Trappan i Uppsala som har motsvarande inriktning.
– Det är mycket alkoholism i Uppsala län, man räknar att fyra–fem i varje klass är anhörig till en missbrukare. För missbrukarna finns ofta hjälp medan man inte gör tillräckligt för barnen, säger socionomen Carina Karlsson.
För att gå med i gruppen krävs att barnet har förälders tillåtelse och att föräldern kommer med på ett första samtal. Gruppledarna hoppas att de ska kunna nå barnen på olika sätt. Till exempel genom att föräldrar kontaktar gruppen och ber om hjälp, men också genom att informera på skolor och fritidsgårdar, i annonser och broschyrer.
Alla i gruppen ser också de här barnen i sina dagliga arbeten. De hoppas att de ska få barnen att öppna sig så pass att de sedan vågar berätta om anhöriggruppen för sina föräldrar.
– Det ingår i vårt att jobb att vara lite detektiver och ställa rätt frågor, säger kurator Ewa Doverhem.
– Men visst är barn experter på att dölja sina problem, säger kurator Ingrid Nylund Olsson.
Gruppen kommer att träffas vid åtta olika tillfällen och schemat kommer att vara liknande varje gång. Kvällen börjar med en runda där barnen får berätta hur de mår, sedan diskuteras olika ämnen som rör alkoholism och känslor kring det. Det blir även lekar och övningar som ska bidra till en trygg atmosfär där barnen kan se varandra i ögonen och visa känslor. De hoppas att det blir fler grupper i framtiden för barns olika problem.
Träffarna hålls i Familjecentrums lokaler ovanför Gimo vårdcentral med start 22 september.
SNACKAR MISSBRUK. Nerifrån och upp: Britt-Marie Hedlund , Ingrid Lund, Carina Karlsson, Ewa Doverhem, Eva Munther och Lotte Borgström har alla erfarenhet av att jobba med barn och ungdomar och träffar ofta barn till anhöriga i det dagliga arbetet. Foto: Tanja Lönnqvist
”Det är mycket alkoholism i Uppsala län, man räknar att fyra–fem i varje klass är anhörig till en missbrukare.”