Ny ekomjölk långväga

När Coop snart lanserar en egen ekologisk Änglamarksmjölk i Uppsala och Stockholms län har man valt att köpa mjölken från Dalarna, trots att det finns lokala producenter.

Erik och Sune Hansson.

Erik och Sune Hansson.

Foto: Eva Nevelius

Östhammar2010-11-23 16:28

Inom kort ställer Sune Hansson om till ekologisk mjölkproduktion vid gården i Ånö utanför Östhammar. Samtidigt lanserar Coop en egen ekologisk Änglamarksmjölk i Uppsala och Stockholms län. Men de lokala bönderna får inte vara med och leverera, i  stället har man valt att köpa mjölk från Dalarna.

Sune och sonen Erik Hansson äter frukost hemma på gården i Ånö. Här finns 70 mjölkkor. Sedan flera år tillbaka har tankarna på att bli Kravmärkt funnits och nu gör de slag i saken.
– Just nu är det mer lönsamt. Här i Östhammarstrakten är det fler ekologiska än konventionella mjölkbönder numera, säger Sune Hansson.

Den ekologiska mjölk han producerar går till Arlas mejeri i Kallhäll norr om Stockholm. Eftersom majoriteten ekobönder finns i Mälardalen och de flesta konsumenter också bor här, skulle den kunna betecknas som närproducerad när den dyker upp i de lokala butikerna. Därför tyckte han det var synd att Coop i sin stora upphandling nyligen valde Milkos mejeri i Hedemora som leverantör till den nya Änglamarksmjölken.
– Det pratas mycket om närproducerat men i slutänden verkar det vara något helt annat som styr. Egentligen är det väl Arla som har varit dåliga på att få ut budskapet och det handlar nog om att viljan saknas.

Coops satsning på att ta fram ekologisk Änglamarksmjölk är till en början ett försök. Mjölken lanseras vecka 49 och levereras till en början till Coopbutiker i Stockholm, Uppsala och Gnestatrakten. Enligt Coop finns det flera skäl till att man valt Milko.
– Det var en sammanvägd bedömning av pris, kvalitet och alla andra aspekter som man tar hänsyn till vid en upphandling. Vi har dessutom en väldigt bra transportlösning där all Änglamarksmjölk går till vårt färskvarulager i Västerås och samtransporteras ut till butikerna med våra bilar därifrån, säger Janne Pettersson, Coops pressekreterare.

Spelar det någon roll hur närproducerad mjölken är?
– Närproducerat och ekologiskt är inte nödvändigtvis samma sak. Det finns ekologiskt som är producerat nära och sådant som är producerat långt ifrån. Konsumenterna har också olika bilder av vad närproducerat är. När vi har gjort undersökningar menar en del att allt som är producerat i Sverige och Norden kan räknas som närproducerat, säger Janne Pettersson.

Robin Grönstedt på Milko tycker inte heller att transporterna från Dalarna till Mälardalen är så mycket att orda om.
– Som helhet är det väldigt korta transporter. Det är det landet vi lever i, ett land med stora avstånd.

Och Arla menar att det finns problem med att marknadsföra närproducerat.
– Volymerna måste vara tillräckligt stora för att det ska bli effektivt. Vi märkte mjölken Mälardalsmjölk i början av sommaren men sedan fanns det inte tillräckligt med ekomjölk från bönder i Mälardalen under en period och då slutade vi med det, säger presschef Tobias Wåhlén.

Han tycker att konsumenterna ibland blandar ihop ekologiskt med närproducerat. Ekologiskt finns det klara regler för hur det ska framställas.
–  Men närproducerat finns det ingen definition för vad det ska vara. Nära kan egentligen vara vad som helst.
Dessutom är det osäkert vad konsumenten vill uppnå med att handla närproducerat. Kanske handlar det mer om en känsla av att veta var produkterna kommer ifrån och hur de framställts.

Sune Hansson tror att intresset bland vanligt folk är stort och det ultimata vore att gårdens mjölk skulle kunna säljas lokalt som Roslagsmjölk.
– Visst skulle det vara roligare och då tror jag att det skulle vara mer självklart för den som vill handla lokalt vad man ska välja. De flesta man pratar med vill köpa det de tror är mest närproducerat, de vill göra rätt, men det är inte alltid så lätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!