Sedan tidigare har författaren gett ut böckerna I gränslandet till Gräsö kungsgård och Fjärdingsman i skärgården. När vi träffas i solgasset hemma hos Östen Andersson på verandan doftar det ännu trycksvärta om den purfärska nyutkomna boken. Han är ivrig med att berätta hur han fick idén till bokens titel och tema och att det främst är muntliga källor som blivit stoff till bokens innehåll:
– Som liten på fyrtiotalet, jag var sex, hörde jag min mor berätta om Örskärsolyckan. Berättelserna etsade sig fast. När jag sedan blev litet äldre, i mitten av 1960-talet, fick jag följa med min far till bonden och nämndemannen Karl Jansson i Söderboda här på Gräsö. Hans mamma var en av de föräldralösa och han talade med beskrivande detaljer om förlisningen. Jag spelade in samtalen med Karl Jansson på rullbandspelare. Hans och min mors berättelser är viktiga muntliga källor, säger Östen Andersson.
Många båtar har funnit sin grav utanför Gräsös kust. Den så kallade Örskärsolyckan är kanske den mest omtalade från den här delen av skärgårdshavet. Olyckan då den spetsgattade skötbåten med två master och sprisegel förliste i hård storm inträffade på juldagen år 1877. Örskärsborna var på väg hem från julottan i Gräsö kyrka. Ombord fanns femton personer. I boken skriver Östen Andersson ingående om händelseförloppet, men också om vad som hände med de föräldralösa barnen. Fyrmästare Eric Alm sitter vid rodret. Båten är den största de har, men den är tungt lastad. Kvällen innan var ju vädret så fantastiskt fint, bara en svag bris. Nu växte vågorna.
En Örskärskvinna i sällskapet, Karoline, följde aldrig med sällskapet tillbaka. Under julottan hade hon somnat. I drömmen fick hon något av en fingervisning om att hon skulle drunka på hemvägen.
– Hon vågade inte följa med skötbåten hem till Örskär, det blev hennes räddning, säger Östen Andersson.
På frågan om det finns något ljust i allt detta svåra stryker Östen Andersson handen över hakan och säger:
– Ja, detta är något märkligt; medelåldern år 1900 i Sverige var 59 år för män och 61 år för kvinnor, medelåldern för de föräldralösa barnen blev 72 år!
På nyårsdagen 1878 klämtade klockorna i Gräsö kapell. Där begravdes de döda i en gemensam grav. En minnessten med de omkomnas namn finns vid Örskärssund på norra Gräsö.