Med utgångspunkt i respekt för människan ska kommunens arbete effektiviseras. Redan i slutet av oktober började kommunledningen introduceras för det nya arbetssättet. Leanmetoden utvecklades ursprungligen av Toyota för att minska tidsslöseriet i bilfabrikerna. Men att definiera hur Toyotametoden rent konkret ska användas i Östhammars kommun verkar vara lättare sagt än gjort.
– Exempelvis kan det handla om ett bygglov som handläggs effektivare, säger kommunchefen Peter Nyberg.
För att sjösätta arbetsmetoden som till exempel ska få människor att känna entusiasm inför sitt arbete krävs utbildning. Under en fyraårsperiod kommer utbildningen att kosta kommunstyrelsen fem miljoner kronor. Fem projektgrupper har valts ut för start i januari, och ytterligare fem projekt dras igång i april. Först ut är bland annat två projekt inom hemtjänsten och ett hos måltidsenheten. Men hur arbetsmetoden Lean kan förbättra arbetet inom dessa verksamhetsområden kan inte Andreas Lytter säga.
– Det är arbetstagarna själva som bäst vet du hur de ska utföra arbetet, och det är de som ska ta initiativet och också genomföra förändringarna, säger han.
Behöver personalen verkligen Leanmetoden för att kunna diskutera vad som behöver förbättras?
– Med Lean får personalen en metod och verktygslåda som är väl beprövad och som man vet fungerar, säger Andreas Lytter.
Peter Nyberg medger att det säkert finns de som tycker att projektet låter vagt.
– Men därför satsar vi också en hel del på utbildning . Vi måste ta hjälp utifrån eftersom den här metoden inte är alldeles självklar. Men själv tycker jag inte det är luddigt att vi ska producera mer för medborgare genom att ge bättre kvalitet, säger Peter Nyberg.
FEM MILJONER FÖR EN NY ARBETSMETOD - VAD TYCKER DU OM DET?
Agneta Norberg med barnbarnet Mattias Almcrantz, Östhammar:
– Leanmetoden går ut på effektivisering, men arbete med människor går inte att effektivisera. Inom hemtjänsten känner många att det är stressigt redan i dag.
Hans Lindahl, Östhammar:
– Det här låter inte bra alls. Innan man startar ett sådant här projekt borde man fråga kommuninvånarna vad de tycker.
Britta Torstensson, Östhammar:
– Det finns bra mycket viktigare saker att lägga pengar på än Leanutbildning. Visserligen är det viktigt att folk tycker att det är kul att gå till jobbet – men i stället för att införa en ny arbetsfilosofi kanske man kan prata med chefen om man inte mår bra.
Jonas Granath, Östhammar:
– Det beror på hur mycket den nya metoden förbättrar och ger tillbaka till kommunen. Om det är en långvarig investering är det bra, men om kommunen inte lyckas förbättra sin verksamhet trots metoden innebär det att de har slösat bort de fem miljonerna.