Vattenfall skriver på sin hemsida att bolagets inköpsstrategi bygger på att ha flera leverantörer från olika länder för att hålla sig oberoende och säkerställa leveranstrygghet till kärnkraftverken. Driften av Sveriges kärnkraftverk ska därmed inte påverkas av leveransstoppet från Ryssland.
Det ryska bränslet används endast i Ringhals reaktorer. Forsmarks kärnkraftverk får sitt bränsle från fabriker i Sverige, Tyskland och Spanien. Även leveranserna av anrikat uran från Ryssland stoppas.
– Vattenfall har fattat beslutet rent allmänt med anledning av säkerhetsläget, och det gäller både dagens leveranser och de planerade fullskaliga som var tänkta att komma igång nästa år, säger Markus Fischer, pressekreterare vid Vattenfall.
Svenska skyddsobjekt kan komma att påverkas av säkerhetsläget. Dit hör kärnkraftverket i Forsmark i Uppland. Men vilka åtgärder som skulle kunna bli aktuella är oklart.
– Vi följer utvecklingen och anpassar oss efter rådande säkerhetsläge, säger Anna Ek, tf presschef vid Forsmarks kärnkraftverk.
Hur kan en sådan anpassning se ut?
– Det vill jag inte spekulera i, det beror ju helt på vad som händer, säger Anna Ek.
Det ryska bränslet kommer från ett dotterföretag till den ryska kärnkraftsjätten Rosatom, vilket har kritiserats av riksdagsledamoten Laila Naraghi (S) från Oskarshamn: "Det ligger inte i Sveriges intresse att på detta sätt släppa in främmande makt i våra kärnkraftverk", sa hon till Dagens Nyheter i januari.