Nu ska fjärden ska bli klarare

Klarare och renare vatten skulle kunna bli resultatet om Östhammarsfjärden behandlas med aluminium i stor skala.

Foto: Anders Hedberg Magnusson

Östhammar2009-11-28 08:05
Länsstyrelsen har nu ansökt om pengar ur regeringens havsmiljöanslag för att låta utreda möjligheterna. Tanken är att aluminium som tillsätts i bottnarna ska binda den stora mängden fosfor.

Bottensedimenten i fjärden innehåller stora mängder fosfor, en rest av gamla synder. Fosfor som ständigt läcker ut bidrar till övergödningen och är en orsak till det grumliga vattnet.
- Det här är den största källan till fosforbelastningen i fjärdarna. Det vi nu vill ta reda på är hur mycket det skulle kosta att binda fosforn genom att tillsätta aluminium och vilka effekter det skulle få, säger Ingrid Wänstrand vid länsstyrelsens miljöenhet.

Det handlar om ett projekt som skulle löpa i två års tid till en kostnad av 1,4 miljoner kronor. Vattenmyndigheten har sedan tidigare utsett Östhammarsfjärden till ett av de områden i vattendistriktet som prioriteras för åtgärder. I prioriterade områden ska man också kunna använda ny teknik som ännu inte tillämpats i större skala.
- Det här är en beprövad metod som testats i sötvattensjöar men ännu inte i full skala i bräckt vatten i havsmiljön, berättar Ingrid Wänstrand.

En av dem som kommer att anlitas är Emil Rydin forskare vid limnologiska avdelningen på Uppsala universitet. Han gjorde för tio år sedan ett mindre försök med aluminiumbehandling i Östhammarsfjärden. Några tiotals gram aluminium per kvadratmeter tillsattes på tre platser.
- Jag såg då att aluminium binder fosfor i sedimenten även i Östersjön på kort sikt. Men det är viktigt att undersöka vad den långsiktiga effekten blir. Om det beviljas medel blir det min uppgift att hitta tillbaka till de här platserna och se hur det ser ut i dag.

Han säger att man inte har sett några negativa effekter av aluminiumbehandling. Aluminium är ett vanligt grundämne som finns naturligt i jordskorpan och i sedimenten. Den aluminium som tillsätts stannar också nere på botten.
- Det är en etablerad sjörestaureringsteknik. Om man bara har åtgärdat de externa källorna först så kan det här vara en bra metod.

Enligt Ingrid Wänstrand kan dessutom de synliga effekterna bli mycket stora.
- Det blir en väldigt radikal förändring som kommer att märkas på siktdjupet. Det blir mindre alger och bättre syresituation i bottnarna.
Till att börja med är det bara fråga om att utreda konsekvenserna. Om metoden visar sig vara en bra medicin mot Östhammarsfjärdens övergödningsproblem krävs både politiska beslut och ytterligare finansiering innan en fullskalig behandling kan genomföras. Hur stora möjligheterna att få bidrag är kan Ingrid Wänstrand inte sia om.
- Men skillnaden nu jämfört med tidigare är att det finns en stor satsning på havsmiljöåtgärder, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!