Sedan det första bygglovet kom för mer än tio år sedan har turerna kring den aktuella fastigheten i Östhammar – i folkmun kallad Gula huset – varit många och slutdatumet för bygget har hela tiden skjutits fram. Enligt fastighetsskötare Mats Englund på grund av tekniska fel, leverantörer som inte levererat material i tid samt brist på pengar.
I augusti förra året var det så äntligen klart för inflyttning, men då utsattes fastigheten för omfattande skadegörelse. Någon eller några täppte till golvbrunnarna, slet loss vattenledningar och vred sedan på samtliga kranar i huset. Med stora vattenskador som följd.
– Vi har inte lyckats få fram några uppgifter om vem som låg bakom skadegörelsen och därför har vi nu lagt ner utredningen, säger närpolischef Olle Rehn.
I dag är huset sanerat. Alla kök och badrum är borttagna, liksom golv och innerväggar. Det enda som återstår är stommen; ren betong och ytterväggar.
– Vi tog bort de sista grejerna i mitten av februari. Då var vi klara med saneringen och den uppgift vi har fått är att fastighetsägaren själv ska återställa fastigheten, säger Joakim Jansson på Skadeservice.
Dock inte den nuvarande, bostadsrättsföreningen Stångören. Den är nämligen på väg att avyttra fastigheten till två personer från Stockholm.
– Jag har haft dem på besök här i kommunhuset och de gav ett positivt och seriöst intryck, säger byggnadsinspektör Mattias Nyström på Östhammars kommun.
Han berättar vidare att de tänkta köparna, som just nu diskuterar affären med sin bank, planerar att färdigställa fastigheten snarast. Inflyttning ska förhoppningsvis kunna ske under eller möjligtvis efter sommaren och de ska anlita lokal arbetskraft för byggnationen.
– Det har ju varit en mängd tråkigheter kring den här fastigheten genom åren och därför vill vi lika mycket som alla andra att den någon gång ska bli klar, säger Mattias Nyström.
I nuläget är det oklart om de tolv lägenheterna kommer att bjudas ut till försäljning via en bostadsrättsförening eller om de kommer att försöka säljas till Östhammarshem, som sedan får hyra ut dem.
– Klart är i alla fall att det svåraste för de nya ägarna är att tvätta bort den stämpel fastigheten fått. Där har de ett stort jobb att göra, säger Mattias Nyström.