Trenden bruten: Nu minskar sjukfrånvaron

Östhammars kommun har i många år brottats med en skenande sjukfrånvaro. Nu har kommunen bytt arbetssätt och trots pandemi har sjukfrånvaron börjat minska.

HR-chefen Pauliina Lundberg säger att för varje procentenhet som sjukfrånvaron minskar sparar kommunen "några miljoner" lågt räknat.

HR-chefen Pauliina Lundberg säger att för varje procentenhet som sjukfrånvaron minskar sparar kommunen "några miljoner" lågt räknat.

Foto: Nicklas Kihlberg

Östhammar2022-03-15 06:56

– Vi har haft en uppåtgående trend alldeles för många år. Nu ser vi ett trendbrott, säger Pauliina Lundberg, HR-chef på Östhammars kommun.

Under 2020 låg sjukfrånvaron bland alla kommunanställda på 8,6 procent. Det var en ökning med över 3 procentenheter på bara några år. År 2013 låg sjukfrånvaron på 5,5 procent. Och samtidigt som sjuktalen har skenat i Östhammar har det genomsnittliga sjuktalet för hela landet varit relativt stabilt.

– Våren 2020 var vi elfte sämst i landet. Då tog vi fram en plan för att vända den här trenden, säger Pauliina Lundberg.

Och när sjukfrånvarosiffrorna från 2021 nu sammanställts syns en minskning. För helåret ligger siffran på 7,4 procent, en minskning med 1,2 procentenheter från året innan. En "markant förbättring" enligt kommunen själv. Snittet för alla kommuner under 2021 låg på cirka 7,7 procent.

undefined
Så här har den genomsnittliga sjukfrånvaron för alla kommunanställda i Östhammar sett ut åren 2013-2021 i procent. De mörka staplarna är snittet för alla kommuner i Sverige.

Vad har man då gjort? HR-specialisten Jenny Nolin var den som fick uppdraget att ta fram planen som skulle bryta trenden. 

– Vi utgick mycket från forskning och där såg vi att ett aktivt arbete med friskfaktorer och bättre arbetsmiljö är något som gör stor skillnad, säger hon.

Kommunen tog fram tre delstrategier med mer proaktivt än reaktivt arbete: Bättre arbetsmiljö och förbättrade friskfaktorer på arbetsplatserna, engagerat och närvarande ledarskap samt mer aktivt rehabiliteringsarbete för att få tillbaka medarbetare som är sjuka.

– Mycket handlar om att ge chefer goda förutsättningar att vara bra chefer. Vi har jobbat mycket för att öka deras kompetens om friskfaktorer och sjukfrånvaro. Det handlar om att bli bättre på feedback, ledarskap, transparens, kommunikation och att förändra beteenden, bland annat, säger Jenny Nolin.

undefined
Jenny Nolin, HR-specialist, var den som tog fram planen för hur kommunen skulle bryta trenden och sänka sjukfrånvaron.

Under de här åren har man haft workshops med ett stort antal chefer och inom vissa delar av organisationen har man infört särskilda avstämningsmöten för att diskutera just sjukfrånvaro.

– Vi kan se att cheferna har blivit skickligare och att de lär sig av varandra. Jag tror och hoppas att även medarbetarna märker det, säger Pauliina Lundberg.

Sjukfrånvaro tenderar ofta att bli en ond cirkel. Om en eller flera medarbetarna är sjuka i en arbetsgrupp kan det leda till att vikarier behöver tas in, läras upp och att arbetsmiljön blir tuffare för alla.

– Vårt huvudsakliga mål är att alla ska må bra på jobbet, att vi är en attraktiv arbetsgivare och att vi tar vara på skattebetalarnas pengar, säger Pauliina Lundberg.

undefined
"Det är givetvis oerhört roligt att vi ser en tydlig sänkning. Vi har haft en uppåtgående trend i alldeles för många år" säger Pauliina Lundberg, HR-chef i Östhammars kommun-

Sjukfrånvaro är dyrt. Det är svårt att sätta en exakt siffra på hur dyrt, men lågt räknat innebär varje procentenhet i sänkt sjukfrånvaro "några miljoner" i besparingar. Det är pengar som annars skulle gått till exempelvis vikarielöner.

Pandemin är en osäkerhetsfaktor, men det är tydligt att 2020 steg sjukfrånvarosiffrorna drastiskt för nästan alla svenska kommuner, men inte lika drastiskt i Östhammar. Inom flera kommunala verksamheter har medarbetare behövt sjukskriva sig om de har fått covid-symptom medan inom andra verksamheter har möjligheten till hemarbete stärkts vilket då kan ha påverkat siffrorna åt andra hållet.

undefined
Våren 2020 låg Östhammar i botten sett till alla svenska kommuner i landet. Då beslutade HR-avdelningen att ta fram en tydlig plan för att bryta trenden.

– Men eftersom vi inte fick någon markant pandemitopp 2020 kan vi ändå konstatera att sänkningen för 2021 inte har med pandemin att göra, säger Pauliina Lundberg.

Är ni nöjda nu då?

– Absolut inte. Det här är ett långsiktigt arbete. Det är jätteroligt att vi ser att vårt arbete ger resultat men nu måste vi hålla i det här.

Stor sektor – stor effekt

Sektor omsorg och sektor bildning är kommunens två största sektorer och har också varit de sektorer med störst sjukfrånvaro. Kommunens HR-avdelning har därför lagt särskilt krut på att stötta de här sektorerna.

Sektor omsorg sänkte sjukfrånvaron från 9,7 till 8,8 procent mellan 2020 och 2021. Sektor bildning sänkte sjukfrånvaron från 8,5 till 6,9 procent under samma period. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!