Nu lyfter arbetet med folkhälsan

Folkhälsan ska bli en naturlig del i verksamheten hos alla kommunala förvaltningar i Östhammar. Det slår folkhälsostrateg Helena Nilsson fast sedan arbetet med en lokal folkhälsoplan nu rotts i hamn.

Jenny Neikell, drogsamordnare.

Jenny Neikell, drogsamordnare.

Foto:

Östhammar2007-02-08 00:01
Det praktiska folkhälsoarbetet har funnits i Östhammars kommun sedan kommunsammanslagningen 1974, men inte förrän nu har det funnits någon folkhälsoplan för samtliga kommunala förvaltningar att luta sig mot - och ta in i den dagliga verksamheten.

Den splitternya folkhälsoplanen presenterades av Helena Nilsson och drogsamordnaren Jenny Neikell i samband med kommunens hälsokonferens i Furuhöjdskyrkan i Alunda förra veckan och då redogjorde de bland annat för planens tre huvudområden.
- Ökad fysisk aktivitet, främjande av sunda matvanor och minskat bruk av alkohol, tobak och narkotika. Det är i dessa tre områden vårt folkhälsoarbete ska utgå och de finns även med i folkhälsoinstitutets nationella mål, säger Helena Nilsson.

Bakgrunden till folkhälsoplanen är ett regeringsbeslut från 2002. I det togs nationella mål för hälsan fram och där betonades vikten av lokala folkhälsoplaner.
När Östhammars kommun nu arbetat fram en sådan lokal plan har utgångspunkterna varit Uppsala läns gemensamma folkhälsopolicy samt kommunens egen vision för framtiden och slutresultatet består av tre delar. En kommunanalys som beskriver kommunens hälsotillstånd, en kortfattad folkhälsoplan som utgör ramen för folkhälsoarbetet och en detaljerad handlingsplan.
- En grupp vi vill titta mer på under 2007 är de funktionshindrade. Genom att jämföra deras självskattade hälsa med befolkningen som helhet, kan vi få en bild av hur de mår, säger Helena Nilsson och fortsätter:
- Annars är våra stora problemområden den ökade övervikten hos invånarna och alkoholbruket bland unga, så där måste vi lägga de största insatserna just nu.

Just ungdomars drogvanor och försöket att minska desamma är Jenny Neikells främsta arbetsuppgift. Hon arbetar bland annat med ett handlingsprogram till kommunens drogpolicy, en utbildning i dopningsfrågor för sporthalls- och gympersonal samt flera drogfria evenemang för ungdomar.
- Dessutom arbetar vi mycket med Örebro Preventionsprogram, ett program som tagits fram i Örebro och som riktar sig till föräldrar. Många av dem tror inte att deras inställning till exempelvis alkohol smittar av sig på barnen, men det är faktiskt tvärtom och genom deras sätt att agera kan alkoholdebuten påverkas, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om