Östhammarfjärden har en betydande vattenmiljö, men är samtidigt på grund av övergödning en av de mest förorenade i landet. Övergödningen beror delvis på utsläpp av avloppsvatten och utläckage från jordbruksmark.
Diskussionerna om lämpliga åtgärder för hur man minskar näringshalterna har pågått i flera år med experter från Länsstyrelsen, Upplandsstiftelsen, Svealands kustvattenvårdsförbund, universiteten och nationella myndigheter inblandade.
– Frågan har funnits sedan jag började arbeta i kommunen för närmare sex år sedan, så det känns väldigt bra att få inviga projektet nu, säger VA-chefen Roy Andersson.
Lösningen blev en 30 000 kvadratmeter stor teknisk våtmarksanläggning bestående av sex dammar. Till dem leds renat avloppsvatten från avloppsreningsverket i Östhammar och till skillnad mot andra lösningar kräver denna inga kemikaliertillsatser.
– I stället reducerar vi mängden kväve vilket minskar risken att vattnet blir syrefattigt. Det resulterar i att fosfor frigörs från bottensedimentet, berättar VA-chefen Roy Andersson.
– Det här är en av de bästa lösningarna som finns. Dessutom är driftskostnaderna lägre.
Projektet har kostat 17 miljoner kronor, det vill säga tre miljoner mer än man räknat med.
– Vi stötte på problem i vintras i och med en tidig snösmältning. Området blev ordentligt lerigt och svårarbetat och krävde mer maskiner och arbete, förklarar Roy Andersson.
Planen är att även anlägga en naturlig våtmarksanläggning, med en kostnad på cirka två miljoner kronor. En ansökan ligger just nu hos Mark- och miljödomstolen och diskussioner förs med markägare.
– Den tekniska våtmarken fungerar oavsett, men en naturlig våtmark, som i sig är ett effektivt reningsverk, skulle innebära att vi får ytterligare 150 000 kvadratmeter. Dessutom skulle vi kunna förlänga uppehållstiden i våtmarksanläggnignen med 10 till 20 dygn innan det hamnar i Östhammarsfjärden, säger Roy Andersson och tillägger att det förmodligen kommer ta några år innan effekterna visar sig.
– Men i förlängningen kommer även kvaliteten i Granfjärden förbättras.
Man tror att våtmarken kommer resultera i ett ökat fågelliv och har därför placerat ett fågeltorn på platsen. Det planeras också för promenadstråk och rastplatser om man får tillgång till den naturliga våtmarken.