Nu borrar SKB för ett stort slutförvar
Längst ute på piren i Forsmarks hamn - med utsikt över havet - inleddes i veckan provborrningar för att bygga ut det så kallade SFR-lagret - förvaringsplatsen för låg- och medelaktivt avfall.
I det första borrhålet kom borraren Anders Månsson 200 meter ner i berget.
Foto: Christer Bergström
Provborrningarna beräknas pågå flera år fram till sommaren 2010 och med hjälp av dessa ska SKB (Svensk Kärnbränslehantering AB), undersöka hur SFR-lagret kan byggas ut på ett säkert sätt.
Undersökningen som är mycket omfattande ska ge klarhet om bergets kvalitet och egenskaper i Forsmark. SKB vill exempelvis veta om det finns sprickor och vatten i berget - och i så fall i vilken omfattning.
- Projektet är otroligt spännande. Uppgiften är att ta hand om farligt radioaktivt avfall. Med undersökningen får vi veta om det finns sprickzoner i berget och om dessa i så fall är vattenförande. Om så skulle vara fallet vill vi få svar på frågan hur vattenförande, säger Niklas Heneryd som är projektledare för undersökningarna inför utbyggnaden av SFR när vi träffas ute på udden i Forsmarks hamn, nära kärnkraftverket.
På den här platsen finns i dag landets enda slutförvar för det radioaktiva driftavfallet. Det är gigantiskt stort, hela 63 000 kubikmeter stort och ligger på 50 meters djup under havets botten i Öregrundsgrepen.
Men lagret är halvfullt och behöver byggas ut för att bland annat kunna ta hand om rivningsavfallet från Barsebäcks båda reaktorer som ska förvaras i Forsmark.
Den nya förvaringsplatsen som planeras blir dubbelt så stort som det nuvarande och är tänkt att byggas ut i två etapper om 40 000 respektive 100 000 kubikmeter lagringsytor.
Det första borrhålet som påbörjades i veckan går 200 meter in i berget. Totalt ett tiotal kommer att borras. Med hjälp av olika borrningsmetoder kan berget videofilmas och material tas upp. Mycket arbete kommer att läggas ner på att sammanställa och analysera data.
- För att berget ska uppfylla kraven får vattenföringen inte vara allt för kraftig och det får inte finnas alltför mycket sprickor i det. Men jag känner mig lugn. Berget i Forsmark är ett urgammalt, hårt granitiskt.
-Vi vet att egenskaperna av det berg där det nuvarande förvaret finns uppfyller kraven och tror att det berg vi nu undersöker är likt det, säger Niklas Heneryd.
SKB:s tidsplan för utbyggnaden ser ut så här:
När provborrningar, undersökningar och analyser gjorts av bergets kvalitet skickar SKB in en ansökan till regeringen och miljödomstolen i slutet av år 2013. SKB räknar med att det tar ett par år för myndigheterna att pröva ansökan och om den godkänns kan en byggstart ske 2015. Bygget tar cirka fem år. Det nya förvaret är klart att tas i drift år 2020.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!