Dyrare lunch på kommunens äldreboenden: "Vi är fattigpensionärer"

Kommunen höjer priset för en lunch på äldreboendena från 80 till 120 kronor. Enligt både oppositionen och PRO kommer det här att drabba ensamma äldre. "Den enda sociala kontakten", säger PRO:s Tommy Myrberg.

Tommy Myhrberg är PRO:s ordförande i Öregrund och Östhammar. Han håller med den politiska oppositionen att luncherna på äldreboendena har en viktig social funktion.

Tommy Myhrberg är PRO:s ordförande i Öregrund och Östhammar. Han håller med den politiska oppositionen att luncherna på äldreboendena har en viktig social funktion.

Foto: Kjell Sjöberg

Östhammar2024-09-09 19:05

Det politiska styret säger att man tagit beslutet för att man inte ska bryta mot skattelagstiftningen när det gäller prissättningen om någon privatperson äter på något av kommunens verksamheter.

– Kommunen kan inte driva öppen restaurangverksamhet där priset för maten subventioneras med skattemedel. Det är olaglig konkurrens. Vi får rapporter om exempelvis byggjobbare som går och äter i kommunens restauranger för att det är billigare än andra lunchrestauranger, så kan vi inte ha det. Därför kommer vi nu ta ut vad vi anser är självkostnadspris, säger Fabian Sjöberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

undefined
Fabian Sjöberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Ursprungsförslaget från kommunen var att alla som inte bor på ett äldreboende skulle få betala. Förslaget innefattade då även skolorna där exempelvis vårdnadshavare och personal, som inte äter som en del av undervisningen, skulle få betala 120 kronor. Efter kritik ändrades förslaget till att omfatta ”externa gäster” och inte personal eller anhöriga.

undefined
Lisa Norén (S) är oppositionsråd.

Socialdemokraterna är ändå inte nöjda.

– 80 kronor är ett rimligt pris för den mat som faktiskt serveras. Om man har problem med utomstående som kommer och äter för att det är billigt är det inte rätt väg att höja priset. Vi har stora problem med ensamma äldre, med undernäring och psykisk ohälsa. Nu kommer många av våra äldre som går till restaurangerna för att få sällskap i stället sitta hemma med en tallrik filmjölk. Den här gruppen människor är inte några gäster som lunchrestaurangerna förlorar, säger Lisa Norén (S), oppositionsråd.

Hon säger också att oppositionen inom kort kommer att lägga fram ett eget förslag om att göra om reglerna.

undefined
Ingen swish - ingen lunch. Det är regeln på Edsgatan för de som kommer dit och äter. "Det kan vara tufft för äldre att lära sig behärska swish", säger Anders Carlsson (i svart och gult).

På det kommunala äldreboendet på Edvägen 16 i Östhammar finns en del lunchgäster som kommer utifrån.

– Vi är ett gäng pensionärer som går hit och äter regelbundet. Vi trivs tillsammans här, lunchen ger oss ett socialt sammanhang, säger Olle Larsson.

Han och kompisarna säger att de hört rykten om att priset ska höjas från dagens 80 till 120 kronor.

– Då blir det inga fler luncher här. Vi fattigpensionärer har inte råd med vad som helst. Då åker vi i stället till Sandvik Coromant i Gimo och äter, säger Anders Gustavsson, en annan i kompisgänget.

– Där kostar en lunch 74 kronor och då kan man äta tre olika rätter, flikar Olle Larsson in.

undefined
Maten på borden - kanske är det en "sista måltid" på Edsgatans äldreboende i Östhammar för kompisgänget?

Men har ni förståelse för att kommunen måste följa lagen?

– Jo, kanske. Men vad ger detta kommunen i intäkter och vilket fokus har man? Som medborgare vill man se att det händer saker med exempelvis det nya vatten- och reningsverket, menar Uno Wiik.

Anders Carlsson förklarar att de känt sig motarbetade av kommunen under en längre tid.

– Tidigare fick vi besked att vi inte skulle få betala med kontanter längre. Det var bara swish som gällde. Betalade vi inte via swish behövde vi inte komma hit och äta var beskedet från kommunen. Nu kommer detta. I stället för att stänga dörren helt så höjer man priset så mycket – det är lite som att säga att man inte är välkommen, säger Anders Carlsson.

undefined
Els-Marie Andersson (till vänster) vars mamma Eivor bor på Tallparksgården i Öregrund tror att 120 kronor kommer att skrämma bort många från att komma till äldreboendena i kommunen och äta lunch.

Tommy Myhrberg är PRO:s ordförande i Öregrund och Östhammar. Han håller med den politiska oppositionen om att luncherna fyller en viktig social funktion.

– Vi har många medlemmar som är ensamstående och bor hemma. För dem är luncherna en möjlighet att komma ut och träffa lite människor – den är kanske den enda sociala kontakten de har under dagen. Detta har vi också lyft fram till både politiker och tjänstemän i kommunen, men inte fått något gehör. 

Han förstår att kommunen behöver förhålla sig till olika regelverk och lagar i sin prissättning, men han konstaterar att det nya lunchpriset kommer att innebära utmaningar. 

– Många av våra 650 medlemmar tycker det är dyrt med 80 kronor. Höjer man till 120 kommer många att sluta gå och äta på de äldreboenden där den här möjligheten finns.

Han får medhåll av Els-Marie Andersson vars mamma Eivor bor på Tallparksgården i Öregrund.

– Alla äldre som kommer hit och äter lunch varje dag har en positiv inverkan på de som bor här på Tallparksgården då det skapar nya sociala kontaktytor och vitaliserar verksamheten. Nu finns det en risk att man går miste om detta med den här prishöjningen, säger Els-Marie Andersson.                                                                                           

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!