Kulturskolan riktar sig till elever från grundskolan och uppåt. I dagarna har man gått ut med annonser och informationsbrev till föräldrar med barn i årskurs 1 till 3 i hela kommunen. Verksamhet finns på samtliga fem större tätorter och lektioner ges både dagtid och kvällar. Tidigare var avgiften 500 kronor per termin.
– Vi tror att det blir fler som söker när slanten inte är avgörande. Nu är det en kulturskola för alla, säger rektor Guy Eriksson.
Inom kulturskolan kan man få lektioner på en rad instrument samt prova på dans, sång och drama. Instrument kan hyras per termin för 300 kronor, undantaget piano och gitarr som är mest populärt. Relativt nytt är möjligheten att gå i studio som singer-songwriter vilket Guy Eriksson tror ligger rätt i tiden. Trombon, trumpet, tuba, valthorn, fagott, saxofon och klarinett är däremot instrument som lockar allt färre elever i hela landet.
– Blåsinstrument har varit en tradition i Östhammar, det är ju häftigt att spela i orkester. Men vi ska försöka ta tag i det här.
En farhåga som nämnts i den politiska debatten inför beslutet om att införa avgiftsfri kulturskola är risken att lärarkostnaderna för kommunen ökar mer än budgeterat, om elevtrycket ökar. I budgeten har kulturskolan tillförts 700 000 kronor per år.
– Det är skrivet i stjärnorna om det räcker. Jag vill ju att alla ska kunna gå och då räcker det inte. Men all forskning pekar på att det gynnar övrig inlärning i skolan att hålla på med kulturella aktiviteter eller spela instrument, säger Guy Eriksson.