Nödrop från distriktsläkare

Distriktsläkarna på vårdcentralen i Östhammar är underbemannade. Flera funderar på att byta jobb.

Östhammar2013-01-10 14:24

I en skrivelse till primärvården beskriver de bemanningen på vårdcentralen som kaotisk och instabil och kräver nu en förändring.

Distriktsläkarna upplever att arbetsbelastningen har ökat de senaste åren. Situationen för hela personalgruppen är tuff. Flera läkare har slutat och de som är kvar måste i dag även utföra uppgifter som normalt ligger på sjuksköterskorna. Även de administrativa uppgifterna har ökat.

I skrivelsen hävdar de att det saknas struktur och logik i arbetet. Kravet på tillgänglighet gör att så många telefonsamtal som möjligt ska besvaras, men hur väl man lyckas hjälpa patienterna hamnar i skymundan.

Redan i mars påtalade sjuksköterskorna att arbetssituationen var tuff. Då slog de, precis som läkarna, fast att för mycket tid ägnades åt att vara tillgänglig i telefon. Kristin Sibbmark Williamsson, vice avdelningsordförande vid Vårdförbundet i Uppsala, tycker inte att situationen har förbättrats sedan dess. Hon tycker inte att ledningen förstår betydelsen av struktur och rutiner.
– Även om man lever upp till uppsatta mål kan det vara svårt att uttala sig om kvaliteten i arbetet. Tillgängligheten kan leda till att man inte har tid att ta hand om patienter, säger Kristin Sibbmark Williamsson.

Lena Hellman, som arbetar som distriktssköterska på vårdcentralen i Östhammar, företräder också Vårdförbundet.
– När någon slutar förlorar vi kompetens och det märks. Det tar tid att ersätta personal som slutar. Samtidigt har verksamhetsledningen riktlinjer att hålla sig till, den försöker bedriva ett bra arbete, säger hon.
– Annars är det här en bra vårdcentral. Folk på landsbygden behöver en hög kompetens. Alla som jobbar trivs och vill jobba här. Och vi har börjat lägga in struktur i arbetet för att sätta patienten i centrum.

Enligt Kristin Sibbmark Williamsson finns flera bidragande orsaker till den rådande situationen. Hon pekar på att konjunkturen är svag och att den ekonomiska situationen för landstinget är kärv. Verksamhetschefer måste rätta sig efter direktiv från högre ort. Samtidigt är en vårdcentral en ganska liten arbetsplats. Slutar en person så försvinner kanske ytterligare en.
– Till slut blir man less och engagemanget försvinner. Man hamnar i en nedåtgående spiral, säger hon.

UNT har sökt Maria Westerlund, som är chef för vårdcentralen, men hon befinner sig på semester. Ann-Katrine Toll, som är ställföreträdande vårdcentralchef, känner till läkarnas skrivelse, men säger att hon är dåligt insatt i ärendet.

Bakgrund

I mars 2011 hade vårdcentralen 4,6 läkartjänster. I oktober 2012 hade antalet läkartjänster sjunkit till 3,15. I december 2012 gick en av dem i pension och arbetar nu som timanställd.

En heltidsanställd läkare går nu ner till en tjänstgöringsgrad på 80 procent. En dag i veckan täcker läkarna också upp vid akutmottagningen. 2011 fanns även tre ST-läkare på vårdcentralen. I dag har vårdcentralen en ST-läkare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om