När UNT träffar några av initiativtagarna på torsdagen har de hunnit få lite distans till det hela och ser sig som segrare, trots nederlaget i kommunens högsta beslutande organ.
– Så är det faktiskt. Vår namninsamling gick hela vägen upp till fullmäktige även om vi fick nej. Folk har blivit intresserade och insett att man kan vara med och påverka stora, omvälvande beslut. Jag tror att vi har öppnat en dörr, säger Maja Glarke.
Kristina Svensson är inne på samma spår.
– Politikerna har nog insett att de måste kommunicera med invånarna och lyssna på folk även när det inte är valår. Man gjorde en grundläggande miss inför beslutet i fullmäktige år 2011 då ansvaret för räddningstjänsten lades på Uppsala, utan någon som helst information och diskussion.
Nu har det blivit desto mer diskussion. Men det blir troligen ingen folkomröstning i höst.
I stället ska en utvärdering av samarbetet ska göras år 2017, innan avtalet med gemensam räddningsnämnd löper ut i slutet av år 2018. Men i samverkansavtalet står att en första utvärdering skulle ha presenterats i respektive fullmäktigeförsamling senast i april år 2014 - vilket inte skett.
Kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C) säger att han inte vet vad det beror på.
– Ansvaret ligger på delägarna tillsammans, det är inte bara en fråga för Östhammars kommun. Men jag vet att Margareta Widén Berggren och Lennart Owenius som sitter med i räddningsnämnden kommer att ta upp frågan på nästa sammanträde.
Nära 2 000 namnunderskrifter är en kraftfull manifestation. Varför kunde du inte tänka dig att säga ja till en rådgivande folkomröstning?
– Vi har en representativ demokrati för att hantera den här typen av frågor. Folkomröstningar är ett oerhört kraftfullt demokratiskt instrument som man måste vårda. För att en folkomröstning ska ha legitimitet måste det vara större frågor, om man får använda det uttrycket.
Jacob Spangenberg betonar också att det gällande avtalet fem år framåt väger in starkt för hans och flera andras ställningstagande.
– Det är ett av huvudskälen. Om avtalet gått ut i närtid hade frågan kommit i annan dager, inte minst utifrån den här namninsamlingen.
Demokratiforskaren Bruno Kaufmann är expert på lagen om förstärkt folkinitiativ och en stark förespråkare för folkomröstningar. Han ser beslutet i Östhammar som ett bakslag för den kommunala demokratin.
– Kortsiktigt är det en seger för majoriteten. Men på lång sikt är det en förlust, eftersom man inte sett det här som en inbjudan till dialog där alla kan vara med i beredningen av frågan. Risken finns absolut att det straffar sig i valet för de partier som avslagit det här.
Yvonne Ahtaanluoma-Pettersson var den som tog intiativet till namninsamlingen i höstas. Hon säger via sms till UNT att fullmäktiges beslut ska överklagas till förvaltningsrätten.