Nej till effektökning i Ringhals - Får effekter för Forsmark

Miljödomstolen biföll i dag inte ansökan från Ringhals kärnkraftverk om att få höja effekten i sina reaktorer, utan överlämnade frågan till regeringen. Det är första gången som förändringar i kärnkraftverk prövas enligt miljöbalken och domen väntas bli vägledande för Forsmarks och Oskarshamns ansökningar.

Östhammar2005-04-28 17:37
Effektökningen utgör emellertid enbart en liten del av prövningen. Det miljödomstolen i Vänersborg har tittat på är om hela verksamheten i Ringhals strider mot bestämmelserna i miljöbalken, en prövning som även Forsmark och Oskarshamn kommer att behöva genomgå.
— Jag är mycket förvånad. Jag trodde att vi skulle få en dom, inte ett yttrande till regeringen, säger Ringhals informationschef Torsten Bohl.
Att domstolen nu säger nej innebär att kärnkraftverken kan fortsätta med sin verksamhet enbart om regeringen finner att det finns särskilda skäl att tillåta det. Men på Ringhals är oron inte särskild stor. Yttrandet innebär i princip bara en fördröjning av tillståndsprocessen, enligt Torsten Bohl. Det är både frågan om hur den ökade mängden radioaktivt avfall ska tas om hand och säkerhetsaspekten, som gör att domstolen avslår Ringhals ansökan. Det finns ännu inget beslut i regering och riksdag om hur slutförvaret ska se ut.

Platsundersökningar pågår i Oskarshamn och i Forsmark för ett djupförvar i berggrunden, men något tillstånd har inte givits. Frågorna om kärnkraftsäkerhet gör att det också föreligger hinder enligt den så kallade stoppregeln i miljöbalken. Enligt Ringhals skulle det bli för dyrt att investera i lika mycket säkerhet som krävs för en helt ny anläggning. En bedömning måste göras utifrån miljöbalkens bestämmelser om risk för "skada eller olägenhet av väsentlig betydelse för människans hälsa eller miljö". Vid en allvarlig radiologisk olycka finns en sådan risk, enligt domstolen. Även om beräkningarna av konsekvenserna är osäkra pekar domstolen på att de kan bli mycket allvarliga, främst när det gäller dödsfall i cancer på längre sikt.

Förvånad
Just denna invändning förvånar Forsmarks informationschef Claes-Inge Andersson.
— Det vi är frågande inför är främst uttalandet om de så kallade restriskerna. Miljödomstolen godtar SKI:s bedömning att man inte kan ställa ytterligare krav på säkerheten, men vill ändå att regeringen ska döma i frågan, säger han.
Claes-Inge Andersson är dock nöjd med att verksamheten inte underkänns när det gäller föroreningar till luft och vatten och uppkomsten av buller.
— Det är egentligen den stora frågan ,säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om