Inger Gustavsson har jobbat som lärare i Morkarla sedan år 1982. Hon har varit med om skolpolitikernas hot inte bara en gång utan flera.
– Redan 1971 var det tal om nedläggning och nu senast för cirka tre år sedan. Senast lyckades en stark och bred opinion stoppa beslutsfattarnas planer, vi hoppas kunna göra det den här gången också, säger hon där vi sitter i fikarummet tillsammans med en handfull andra lärare som jobbar på skolan.
Lärarna har svårt att förstå sig på de lokala politikerna: För tre år sedan skulle skolorna i Film och Morkarla läggas ner främst på grund av ett väntat vikande elevunderlag och budgetproblem. Nu talas det ingenting om dessa två saker. Nu talar beslutsfattarna om att förbättra det pedagogiska arbetet och det, menar man, görs bäst genom att slå igen de båda skolorna och flytta dessa till Österbyskolan drygt någon mil bort från Morkarla.
Morkarla skola är säkert en av de glesbygdsskolor i Östhammars kommun som ligger mest avskilt från tätorter och vallfartsvägar. Från väg 292 när man viker in mot Morkarla slingrar sig den smala vägen flera kilometer genom skog, skog och ännu mera skog tills man når det stadsliknande skolhuset som byggdes för 60 år sedan, mitt ute på landsbygden, bland kor och åkrar. I år firar Morkarla skola 60 år.
Morkarla skola ligger lugnt och vackert till, bara några stenkast från byns kyrka och när lärarna Maineth Sandberg, Inger Gustavsson, Gerd Mattsson och Anna Bexenius talar om detta betonar de värdet av att bevara glesbygdsskolorna.
– Det är sorgligt om små skolor försvinner och vi blev arga när vi hörde vad som beslutats om nedläggningen. Självklart påverkas barnen positivt av den lugna idyllen. Den stimulerande miljön är en oslagbar kombination med ambitiösa lärare. Sedan många år jobbar vi efter Morkarlamodellen, ja, vi har utvecklat en egen pedagogisk modell, förklarar Inger Gustavsson.
Skolan är omtalad för Morkarlamodellen, i den varvas traditionell undervisning med eget arbete som sker i ämnesrum. Modellen har rönt stort intresse och tack vare den har de fått besök från skolfolk i Tyskland. Lärarna framhåller särskilt skolgården, som ger eleverna stor frihet till lek och spel.
Personalen tycker att det är utmattande att höra talet om skolnedläggning, då tror de att det blir svårt att få barnfamiljer att flytta hit och nu fnyser de åt politikernas tal om att huvudskälet till den planerade förändringen är att höja den pedagogiska kvalitén. Ute på skolgården leker skolans alla 59 barn och lärarna kan inte nog betona skolgårdens betydelse för lek och idrott - och skogspromenader som finns tätt inpå knutarna.
– Små skolor är bra för små barn och här i Morkarla jobbar vi på ett sätt som innebär att alla lärare är involverade i alla barn. Vi vet att barnfamiljer är på väg att flytta till Morkarla och hoppas att politikerna tänker om; behåll Morkarla skola, för vi vet att vi ger våra elever en bra utbildning, säger Gerd Mattsson.
I början av juni sammanträder kommunfullmäktige. Då avgör politikerna om skolorna i Film och Morkarla ska läggas ned eller inte.