Nedlagda soptippar kan vara hälsofarliga

Fem nedlagda avfallsupplag inom Östhammars kommun kan innehålla föroreningar i sådan mängd att de är farliga för människa och miljö. Länsstyrelsen har nu bedömt att de hör hemma i de högsta riskklasserna.

Östhammar2006-03-22 23:59
Under det senaste året har länsstyrelsen i Uppsala län inventerat nedlagda soptippar i länets kommuner för att undersöka om det kan finnas någon risk för skadlig inverkan på omgivningens miljö och de närboendes hälsa. UNT har tidigare berättat att soptipparna på Sjötorgsområdet och nära Edsskolan i Östhammar kategoriserats som riskklass 1 vilket betyder att de kan ha mycket hög risk vad gäller påverkan på människa och miljö. Riskklasserna avgörs genom en av Naturvårdsverket framtagen metod för inventering av förorenade områden.

Inventeringen fortsätter och nu har ytterligare tre nedlagda soptippar i kommunen fått bottenplaceringar i riskklassningen: Sunnanödeponin i Öregrund har hamnat i riskklass 1 och Hökhuvudsdeponin och Gamla Österbydeponin i Österbybruk i riskklass 2.
— I de här klasserna är det angeläget att gå vidare och göra provtagningar för att se om det finns farliga ämnen. Den riskklassning som vi gjort nu bygger på insamlade uppgifter från platsbesök, intervjuer, arkiv och liknande, säger Gudrun Sjöberg som är miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen.

Anledningen till att dessa områden placerats i högriskkategorier är dels uppgifter om vad som slängts på soptippen och dels att de ligger nära känsliga områden som ytvatten, brunnar eller betesmark. Det är nu upp till Östhammars kommun att ansvara för att provtagningar görs och utifrån dem sedan planera för vidare åtgärder.
— I dagsläget är det svårt att veta i vilka områden sanering kan bli aktuellt eftersom vi inte har några provresultat än. Vilka områden vi prioriterar först beror på hur känslig miljön är och om det finns många brunnar eller intresse av att exploatera området, säger Marie Berggren som är miljöchef på Östhammars
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om