Nedlagda soptippar kan vara farliga

Tungmetaller, lösningsmedel och gammal skrot. Flera nedlagda soptippar i Östhammars kommun kan innehålla farliga föroreningar, enligt länsstyrelsens inventering som blev klar i dagarna.

Östhammar2007-01-04 17:22
Länsstyrelsen i Uppsala län har i ett samverkansprojekt med Östhammars kommun granskat en rad nedlagda soptippar för att ta reda på om de kan ha någon skadlig inverkan på miljön eller för människors hälsa . Som UNT tidigare har berättat har tipparna på Sjötorgsområdet och i närheten av Edsskolan i Östhammar fått bottenbetyg och kategoriserats som riskklass 1. Men nu är alltså hela inventeringen klar och av de 17 tippar som har undersökts i Östhammars kommun tillhör 10 av dem riskklass 1 eller 2:
- De soptipparna kan vara farliga för miljö och människor.
Föroreningarna kan i värsta fall tränga in i grundvattnet och påverka dricksvattnet eller ta sig in i vattendrag och exempelvis påverka fiskarna och andra organismer på ett negativt sätt, säger Sofie Lücke, miljöskyddshandläggare vid länsstyrelsen i Uppsala.

Preliminär
Men hon poängterar att länsstyrelsens soptippsbedömning är preliminär, eftersom man inte har genomfört någon provtagning. Länsstyrelsens riskklassning bygger i stället på platsbesök, intervjuer och analyser av äldre flygfoton över de gamla soptipparna. I bedömningen väger man också in om tipparna ligger i närheten av områden där människor finns. Den gamla tippen i Hargshamn ligger exempelvis i skogen där både människor och djur rör sig och därför kategoriseras den i en högre riskklass.
- Visst kan man gå i närheten av soptipparna, men man ska vara försiktig och se till att inte barnen leker där. Risken finns att de stoppar i sig rester av farligt avfall, säger Sofie Lücke.

Kommunens ansvar
Det är kommunens ansvar att göra någonting åt de gamla kommunala soptipparna och i Östhammars fall är det Sjötorgsområdets tipp, Edstippen, Sunnanötippen i Öregrund, Hökhuvudstippen, Gamla Österbytippen, Harvikstippen, Gimotippen, Betlehemstippen i Hökhuvud, Herrgårdstippen i Österbybruk och Hargshamnstippen som är prio ett.
- Kommunen jobbar just nu med att hitta en entreprenör som kan ta prover på soptipparna. Förhoppningen är att arbetet ska påbörjas inom snar framtid. När det är klart ska vi börja titta på vilka åtgärder som måste vidtas, säger Keddy Matsson, renhållningschef i Östhammars kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om