Markerna runt sjön Vällen och själva sjön är i dag populära områden för friluftslivet. Nu ska ett område på 93,6 hektar som ligger vid sjöns västra strand omvandlas till ett naturreservat. Redan i dag finns flera naturreservat runt Vällen. Det nya naturreservatet får namnet Vildöknen. Kännetecknande för området är blockstensterrängen som gör terrängen svårframkomlig.
– Det är ett äventyr att ta sig fram i området, säger Karin Wiklund på länsstyrelsens naturmiljöenhet.
Upprinnelsen till reservatsbildandet är Upplandsstiftelsens ekologiska landskapsplan för Vällenområdet som togs fram på 90-talet. Hela Vällenområdet är rikt på lövträd. Länsstyrelsen framhåller att det är svårt att hitta större landskapsavsnitt som har så hög andel lövträd i länet.
Vildöknen utgörs av både lövskog och barrträd. Här finns mindre sumpskogspartier. Länsstyrelsen bedömer att lövträden, främst asp och lind, är skyddsvärda. Här finns också ädellövträd som ek, ask, lönn och alm. Men det är asp som dominerar området.
– Området är viktigt för bevarandet att arter som är knutna till lövträd. Här finns till exempel aspfjädermossa som är Upplands landskapsmossa, den är karaktäristisk för Vällenområdet. Här finns även lunglav och aspgelélav och flera sällsynta skalbaggar, säger Karin Wiklund.
Markägarna har varit kritiska ända sedan länsstyrelsen inledde reservatsbildandet.
Joakim Hermansson äger mark som gränsar till det nya naturreservatet och berörs inte i nuläget. Han är ändå kritisk mot reservatsbildandet och pekar på att det redan finns flera naturreservat runt sjön.
– Jag misstänker att länsstyrelsen utökar naturreservatet på sikt. Vi är överkörda, det är bara så. Man lägger en död hand över hela området, säger han.
Enligt Joakim Hermansson ska planterad granskog bort, det är skog som annars skulle gå till pappersmassaindustrin.
– Det är lövskogen som länsstyrelsen värderar så högt, den har kunnat sprida ut sig eftersom kolframställningen var stor under andra världskriget.
Östhammars kommun har inga invändningar mot reservatsbildandet. Miljöstrateg Camilla Andersson konstaterar att det finns skyddsvärd natur i området.
– Det är viktigt att markägarna får veta när skötseln av området ska handlas upp så att de får möjlighet att lämna anbud på skötseln, säger hon.