Namnlös väg har bästa limpan

LÄNGS LANDSVÄGEN. Uppland kryllar av landsvägar. Små och slingriga leder de fram genom landskapet. I sommar låter vi människorna runt några av alla dessa vägar berätta sin egen och vägens historia. Du är välkommen att följa med på färden!

Foto: Christer Bergström

Östhammar2009-06-27 09:02
Den gamla byvägen som slingrar sig från Uppskedika genom de små byarna Ånö, Viklund och Barkö fram till Brudgrind är futtiga sex kilometer kort. Vägen är så liten att den saknar både namn och nummer. Men kryper man under ytan gömmer sig både livekameror, ett gammalt recept på en delikat ladugårdslimpa och koutsläpp längs den slingriga vägen.

"2 Ånö." "Bygdegård." Så står det på vägskyltarna vid Uppskedika. En svart katt som korsar den magiska backen upp mot Uppskedika sedan jag svängt av från väg 288 är det första som möter ögat.
Den magiska backen; det är Paula Eriksson som myntat begreppet. Hon flyttade till backens topp från Östhammar för nästan tjugo år sedan med man och två barn. Härifrån ser hon havsörn, andra rovfåglar och vilda djur. Paula Eriksson skriver poesi och har gett ut flera böcker på Book On Demand på nätet.
För henne är byvägen speciell och den har till och med inspirerat till en tre rader kort dikt:
"Livets väg,
går genom,
skapelsens skönhet."
- När vi letade efter en tomt att bygga vårt hus på fann vi den här. Jag fick en sådan omedelbar känsla för byn. Backen är så magisk, omgivningarna så vackra. Jag promenerar ofta på byvägen, flera kilometer om dagen, med våra hundar och njuter varje gång.

Den gamla nedlagda skolan i Ånö används nu för tiden av hemvärnet. På bygdegårdens anslagstavla finns inte en enda affisch, bara häftstift som väntar på att något ska sättas upp.
Nils-Erik Hultman är byålderman i Ånö och har gjort djupdykningar i byns historiska handlingar. Under många år lagade han gropar på vägen och hjälpte till med vintervägstakning. Vid byns laga skifte på 1850-talet bestämdes att vägen skulle vara tre och en halv meter bred.
- Vägsträckan över Söderskogen är svår, där kan berg och sten skjuta upp, vägen är krokig, landskapet omväxlande. Ett stycke härifrån finns hällristningar på Kvarnberget.
Från Ånö närmar vi oss Barkö. Här i denna typiska lantbruksbygd har den välkände debattören, författaren och journalisten Jan Guillou bott i 30 års tid.

En gång i tiden flödade potatisbrännvinet från det bränneri som fanns vid Barköbro. Med en produktion av 26 200 liter i veckan var trafiken på Barkövägarna tät. Bränneriet inledde sin verksamhet 1856, när det upphörde 1866 tog garveriet över och snart hade den tidigare verksamheten fallit helt i glömska.
Nu för tiden är det lugnt på vägarna, utom när lantbrukaren Kenneth Eriksson föser ut sina mjölkkossor på morgnarna för bete i det fria och sedan tar in dem för natten, då blir det trångt om saligheten.
När man rundar byvägen vid Barkö gård 5:1 har lantmännen fäst en skylt med texten "Området filmas i reklamsyfte" på ladugårdsväggen. Ett stycke därifrån har en livekamera placerats på en husvägg så att bondelivet på gården sänds ut i cyberrymden. Gården drivs av bröderna Ulf och Rolf Runarsson och Rolfs söner Stefan och Tommy med samma efternamn.
- Med oss finns det fyra stora lantbrukare i Barkö. Det här är ett jobb och en livsstil, säger Tommy och Stefan Runarsson som bloggar om bondelivet på lantmännens hemsida.
Rolfs hustru Barbro delar frikostigt med sig receptet till den ladugårdslimpa som det doftar så gott av i huset:
1 l fil
2 dl sirap
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2 l rågsikt
Ca ½ påse brödkryddor
- Blanda bara ihop allting och bred ut på en mindre plåt med bakplåtspapper. Limpan kan göras slät med en smörkniv som doppas i vatten och dras över limpan. Grädda 1,5 timme i 150 grader, berättar hon.

Sista vägsträckan till Brudgrind går över sank mark på Noräng. För att ta sig fram slog bönderna i byn omkull två gärdesgårdar med störar, stänger och allt och lät vägen vila på dessa. I dag finns ingen bofast i Brudgrind, bara ett par uthus och en ladugård.
Namnet ska komma sig av att en brud, eller kanske till och med ett brudpar omkom här för flera hundra år sedan. Enligt Lena Björn i Östhammar sägs det att man kan se brudparet förolyckas på en viss dag vid en viss tid varje år. Vilken tid eller dag vet hon inte, men hennes pappa som hört historien av sin farmor berättade den för henne.

FAKTA
Sträcka: Cirka 6 kilometer mellan Uppskedika och Brudgrind
Ligger i: Östhammars kommun
Vägstandard: Oljegrus
Antal hushåll: Omkring 20
Kännetecken: Smalt, kurvigt, varierat landskap, kultur- och jordbruksbygd
Noterat: En väg man vill tillbaka till för att utforska mera
Trafikerad: Mellan klockan 13.00 och 17.00 den 23 juli cirka tio, femton bilar och traktorer
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om