Mycket folk på årets Knutmasso
Gimo, Österbybruk och Östhammar stod alla tre för stora Knutmassofiranden under fredagen. Att det just var kvällen före helgen och att vädret var milt bidrog säkert till de stora skaror människor som kantade gator och torg denna tjugondedag Knut.
För det är tjockt med folk som vill ta chansen och se vad alla mer eller mindre hemliga gäng hittat på att bygga i år.
Byter skepnad
En i vanliga fall tom Bruksgata byter verkligen skepnad en Knutmassokväll.
På en tvärgata står ett rymdskepp och blinkar, några jättekaniner hoppar gatan fram och den som vill kan få både nattvardsvin och oblat av två präster.
Bredvid rullar en likkista och till synes en hel OS-by glider gatan fram och bakom dem ett gäng Sjuksystrar — utan gränser med Knutpiller i burkarna.
— Det är bra för de flesta krämpor, lovar en av sköterskorna.
Ett mer aktuellt tema var förra årets flera värdetransportrån.
Ett stort värdetransportföretag fick en känga för osäkra värdetransporter. En vagn med företagets logga hade hål i sig och den läckte hundralappar som ett såll.
Ständigt aktuellt
Något ständigt lika aktuellt är väl bensinpriserna. Endast på Knutmassokvällen kunde ett av de största bolagen bjuda på bensin till det facila priset av 150 kronor litern.
En annan vagn putsas och fejas det desto mer på.
— Vårt motto är ut med städningen, in med glamouren, säger en av deltagarna och drar isär sin städrock inunder vilken det döljer sig en mer glamorös stass.
— Vi städar på dagen men vill ha glamour på kvällen, berättar kvinnan utan att avslöja sitt namn.
Men att hon tillhör Rönngategänget vill hon gärna stoltsera med liksom att det är en travesti på den populära tv-serien Desperate housewives.
Av de stora kända gängen bjöd Gugges i år på stora myror, inspirerade från filmen Antz.
— Vi har legat lågt i år, men för två tre veckor sedan kom vi överens om att göra något i alla fall, säger Gugge själv, Pär Gustafsson.
MEr folk än vanligt
Även Veteranerna hade i år inspirerats av tv. "Falsksång får chansen" heter deras vagn som pryds av en del blommor och en skylt med en undran: "Var är Carola?"
Gimoborna Sylvia och Bert Sundin är mycket nöjda med kvällens firande.
— Det var mer folk än vanligt. Myrorna tycker vi var bäst, säger Bert som brukar titta på varje år, deltog gjorde han bara som ung, nu har barn och barnbarn tagit över.
— Men vad de är vet vi inte, säger Sylvia som därmed bekräftar allt hemlighetsmakeri som ligger bakom varje Knutmassoekipage.
Juryordförande Ingvar Johansson bekräftar bilden att det var en kväll med osedvanligt mycket folk.
— Jag har varit med sedan 1952 och jag har inte sett så mycket folk på många år. Hela 20 ekipage fick poäng så det var många bra grupper i år.
FAKTA
Ingen vet exakt hur traditionen uppstod
Knutmassofirandet, när man firar julens sista dag, har en lång tradition som ingen riktigt vet hur den börjande.
En mycket gammal tradition innebar att utklädda så kallade knutgubbar och knutgummor, ofta med sot i ansiktet och avigvända rockar, gjorde överraskande besök hemma hos folk. Ofta blev de bjudna på mat och starka drycker samtidigt som de som bjöd försökte avslöja vilka som dolde sig bakom maskerna.
Den traditionen var spridd i hela Norden.
Enligt Mikael Gustafsson, ordförande i Knutmassoföreningen i Österbybruk, var det en form av tiggeri när man förklädd gick runt och tiggde rester av julmaten. Senare ska man ha vänt det hela till något positivt.
Vissa hävdar att den märkliga midvinterkarnevalen har vallonskt ursprung, andra menar att traditionen är nordisk med rötter hos vikingarna.
Traditionen att klä ut sig och gå i karnevalsliknande tåg på offentliga platser är framför allt utbredd i nordöstra Uppland. I bland annat Österbybruk, Östhammar och Gimo utvecklades en mer spektakulär form av utklädnad i början av 1900-talet.
Källor: Knutmassomuseet, Gimo, UNT:s textarkiv och Mikael Gustafsson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!