Mycket billigare att laga mat själv
I de allra flesta fall är det mycket billigare att laga mat själv än att köpa färdigt. En familj kan spara upp till 50 procent på att undvika den färdiglagade maten. Det visar en undersökning som Konsumentverket genomfört bland annat i Östhammars kommun.
Men undersökningen har utförts i sammanlagt 17 kommuner runt om i landet. Och enligt Kerstin Dahlbäck, avdelningsdirektör vid Konsumentverket visar det sammantagna resultatet på stora möjligheter för konsumenterna att spara pengar.
- Man tjänar nästan alltid på att laga mat från grunden men hur mycket varierar från kommun till kommun. Generellt är det en skillnad på mellan 10 och 50 procent för en tvåbarnsfamilj.
Fåtal rätter billigare
I Östhammars kommun var det på färdig rostbiff med potatisgratäng och pirog med köttfärsfyllning som prisskillnaderna mellan hemlagat och färdiglagat var störst. Även när det gällde pizza och risotto var färdiglagat mycket dyrare.
Men ett fåtal rätter var billigare att köpa färdiga än att laga från grunden hemma. Det handlade om fiskpinnar, pytt i panna och köttbullar.
Enligt May Strandberg beror det troligen på att hushållen använder en större mängd av vissa ingredienser vid egen tillagning än om rätten köpts färdig.
- Det var väldigt många produkter som det var oerhört lite köttfärs i. Man betalar mycket för mjölet, säger hon som förvånades över vilket stort utbud det finns av färdiglagad mat i affärerna.
Mer fett i färdiglagat
Konsumentverket tittade också på näringsinnehållet och kunde konstatera att ju mer "färdig" en rätt var, desto fetare var den. En portion köttbullar med mos som man gör själv innehåller till exempel 33 procent fett, halvfabrikat innehåller 46 procent fett medan helfabrikat innehåller 54 procent fett.
- Både kvalitetsmässigt och prismässigt lönar det sig att laga själv även om jag naturligtvis är medveten om att folk har ont om tid idag, påpekar May Strandberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!