MP säger nej till vårdnadsbidrag

Miljöpartiet går emot den borgerliga majoriteten och röstar nej till vårdnadsbidraget i Östhammars kommun. Men trots det kan förslaget röstas igenom vid kommunfullmäktige på tisdag i nästa vecka.

Östhammar2009-12-03 07:01
När frågan om vårdnadsbidrag avhandlades i kommunstyrelsen röstade Miljöpartiets representant Arno Unge mot förslaget och mot de borgerliga samarbetspartierna. Det innebar att kommunstyrelsens förslag till fullmäktige röstades ned.
- Jag kände inte att jag hade mandat från mitt parti att gå med på ett sådant förslag utan alla de ändringar vi föreslagit. Det är klart att det här skapar en viss friktion mellan oss och de andra partierna i majoriteten, säger Arno Unge.

Jacob Spangenberg (C), som är kommunstyrelsens ordförande och ledare för den borgerliga majoriteten, tycker inte att Miljöpartiets beslut är en orsak till att börja prata om en splittring i majoriteten.
- Men det är klart att det inte är så roligt att det blivit så här. Vi har olika syn på frågan helt enkelt och det är inget parti i majoriteten som har vetorätt, säger Jacob Spangenberg.

Arno Unge berättar att en av anledningarna till att Miljöpartiet valt att rösta nej till vårdnadsbidraget är att man är orolig för vilken effekt det kommer att få på jämställdheten. Men Jacob Spangenberg håller inte med om att det skulle vara ett problem.
- Jag tycker att det argumentet är enfaldigt. Jag tror att vårdnadsbidraget är bra för jämställdheten, det ökar möjligheten för småbarnsföräldrar att själva bestämma hur de vill göra, säger han.
Inför fullmäktiges möte, där frågan ska avgöras, är det fortfarande oklart om den borgerliga majoriteten kommer att få igenom sitt förslag om införandet av vårdnadsbidrag.

Utan Miljöpartiets röster får inte det borgerliga blocket majoritet i fullmäktige. Men det får å andra sidan inte motståndarna heller. Eftersom en plats i fullmäktige är vakant kommer resultatet i omröstning om vårdnadsbidraget att bli 24 mot 24 om alla ledamöter röstar enligt sina partilinjer. Vid ett jämnt resultat är det fullmäktiges ordförande Reinhold Delwall (M) som fäller avgörandet. Arno Unge berättar att Miljöpartiet visste att de inte skulle få en avgörande roll i fullmäktige när de gick in i samarbetet med de borgerliga partierna.
- Det är därför vi har en plats i kommunstyrelsen och kan fälla avgörandet i vissa ärenden där. Vi vill inte att man genomför vårdnadsbidraget, men om man gör det så är vi i alla fall glada att vi har lyckats påverka i andra frågor, säger Arno Unge.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!