Möte mellan fem länder

Furuhöjdskyrkan i Alunda samlade under helgen sina fyra vänortsförsamlingar runt om i världen till en vänortskonferens under temat glädje och kraft. Ett 40-tal representanter kom från vänortsförsamlingarna i Estland, Rumänien, Moldavien och Indien.

Lars Levén, pastor i Furuhöjdskyrkan, med Steven David från Indien och Ilie Coada från Moldavien.

Lars Levén, pastor i Furuhöjdskyrkan, med Steven David från Indien och Ilie Coada från Moldavien.

Foto: Christer Bergström

Östhammar2010-10-17 19:13

– Vi lär oss mycket av varandra i en sådan här konferens. Jag känner mig starkare efter den här konferensen i mötet med andra församlingar i andra kulturer, säger Steven David från Indien och som är pastor i en frikyrkoförsamling i staden Pimpri.

En central fråga som församlingarna från de olika kulturerna diskuterade i Alunda var vilka ytterligare sociala insatser som kan göras i samhället.

I det sammanhanget målades en dyster beskrivning upp av Moldavien. I den lilla orten Tintareni där det inte bor fler invånare än i Alunda, präglas vardagen av prostitution och fattigdom. Kvinnor som inte ser någon framtid säljer sina kroppar. Många kvinnor med barn reser utomlands till länder som Italien, Spanien och Tyskland för att arbeta. Barnen som lämnas kvar hemma bor oftast hos mor- och farföräldrar men har inget människovärdigt liv. Många av de fattiga barnen i Moldavien försvinner och upptäcks i Moskva där de tvingas ägna sig å tiggeri, prostitution eller barnpornografi.

Församlingen i Bethania i Tintareni tar varje dag hand om ett 60-tal barn upp till tolvårsåldern som har det svårt.

– Vi ger dem mat, hjälper dem med läxläsning och stöttar dem så mycket vi kan, säger Ilie Coada från den moldaviska församlingen.

Furuhöjdskyrkan ger varje år omkring 150 000 kronor i ekonomiskt bidrag till församlingen i Tintareni och skickar dessutom hjälpsändningar i form av mat och kläder.

– Bethania har byggt upp ett hjälpcenter för bland annat barn och kvinnor och dessutom ett äldrecenter där man tar hand om äldre. Vårt ekonomiska bidrag har till viss del gått till dessa byggen, säger Lasse Levén, pastor i Furuhöjdskyrkan.

Under konferensen berättade även representanter från Elva i Estland, Deva i Rumänien och Pimpri i Indien om problem och svårigheter, och i allt detta spånades idéer hur församlingarna tillsammans kan gå vidare med värdefulla samhällsinsatser.

– Det är tack vare vår second hand-försäljning i Alunda som vi orkar med att stötta våra vänortsförsamlingar med pengar, mat och kläder, säger församlingsmedlemmen Gunnar Östman som är engagerad i Furuhöjdskyrkans internationella arbete och flera gånger har och besökt vänorterna.

Furuhöjdskyrkan i Alunda har fyra vänförsamlingar som kom till helgens konferens, nämligen i orterna: Elva i Estland, Deva i Rumnäien, Tintareni i Moldavien och Pimpri i Indien. Senast en vänortskonferens hölls i Alunda mellan de olika församlingarna var för cirka fyra år sedan. Under hela den här helgen har några av de teman som diskuterats handlat om hur församlingarna kan göra sociala insatser i samhället och hur vänortsarbetet mellan församlingarna kan utvecklas. Moldavien gränsar till Ukraina och Rumänien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om