Morkarlalärare hålls på halster

Lärarna på Morkarla skola har bråttom. Om mindre än två månader ska deras friskoleansökan var färdig. Östhammars kommun har dock inte gett klartecken för en försäljning av skolan.

Östhammar2012-12-07 11:08

För ett halvår sedan kunde UNT berätta att lärarna på Morkarla skola vill ta över skolan när den läggs ned 2014. Deras idé är att starta en friskola. Skolan ska ta emot cirka 50 elever, ungefär så många som Morkarla skola har i dag.

Nu börjar det bli bråttom. Lärarnas friskoleansökan ska vara inne hos Skolinspektionen senast den 31 januari. Östhammars kommun har ännu inte fattat något beslut om försäljning.
– Vi har dragit det här i långbänk, säger Gerd Mattsson, som är en av de fyra lärare som vill ta över skolan.

När Österbyskolan är renoverad flyttas eleverna från byskolorna dit. Gerd Matsson och hennes kolleger har som målsättning att öppna skolan höstterminen 2014. Då ska det även finnas förskola och fritidshem på skolan. Under åren har lärarna utvecklat en särskild arbetsmetod som bygger på att eleverna arbetar både åldersblandat och åldershomogent. Eleverna arbetar även i ämnesrum, ett arbetssätt som påminner om undervisningen på högstadiet.

Östhammars kommun ställde sig strax innan midsommar positiv till en försäljning av skolan. Men det är först nu som politikerna tagit tag i frågan. Kommunstyrelsens arbetsutskott gav på tisdagen tekniska kontoret i uppdrag att träffa lärarna för att förhandla fram ett pris. Det står sedan tidigare klart att skolan har stora renoveringsbehov. Värmepannan och avloppsledningarna måste bytas ut och det är inget som kan vänta, hävdar Gerd Mattsson. Men mycket pekar på att kommunen säljer skolan till ett lågt pris.

Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande, har inte uppfattat att lärarna begärt ett pris för skolan och tror att det måste ha uppstått en kommunikationskollaps.
– Jag har full förståelse för att de är stressade och vi har all anledning att reda ut vad som gått fel i kommunikationen. Nu har tekniska chefen ett uppdrag att förhandla fram ett pris, säger han.

Innan lärarna skickar in sin ansökan till Skolinspektionen behöver de undersöka hur stort intresset är för en friskola bland föräldrarna. En sådan undersökning vill de inte genomföra förrän de har fått klartecken från kommunen.
– Vi vill inte väcka förhoppningar som vi inte kan infria. Det är inte trovärdigt att inleda en process utan ett klartecken från kommunen, säger Gerd Matsson.
De är inte beredda att starta en friskola till vilket pris som helst. En hög skuldsättning redan från start är inget alternativ, menar Gerd Matsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om