Moraliskt ansvar fatta beslut om slutförvar

Det är vårt moraliska ansvar att hitta en lösning på kärnavfallsfrågan. Det sade miljöminister Andreas Carlgren när han talade på Kärnavfallsrådets seminarium om slutförvaret för använt kärnbränsle i Stockholm på onsdagen. Och han poängterade att regeringen är beredd att ta det ansvaret.

Andreas Carlgren

Andreas Carlgren

Foto:

Östhammar2008-06-04 12:07
- Vi har kärnkraft i Sverige. Den ger oss en viktig del av vår energi och kommer att göra det ett bra tag framöver. Det är vår generations ansvar att ta hand om avfallet. Vi ska bygga ett slutförvar och inte skjuta problemet framåt på kommande generationer, sade Andreas Carlgren bland annat.

Men han konstaterade också att det är ett svårt beslut, ett moraliskt och etiskt dilemma. Vi kan bli tvungna att fatta avgörandet trots att vi aldrig kan vara helt säkra på konsekvenserna för framtida generationer om 100 000 år.
- Man säger ibland att man inte bör fatta beslut när det finns olika uppfattningar bland experterna. Men vetenskapen är sällan helt enig och vi måste kunna leva med det också.
Kärnkraftsindustrin tar fram ett förslag på en metod och en plats. Myndigheterna granskar, och regering och riksdag fattar det avgörande beslutet. Så ser nuvarande ansvarsfördelning ut och den tycker Andreas Carlgren är bra.
- Om vi börjar blanda oss i och väljer vilket alternativ industrin ska ta fram så vore det oklokt. Då blandar vi ihop rollerna.

Han försökte också lugna dem som menat att statsmakterna varit osynliga i sammanhanget och på så sätt vältrat över ansvaret på de aktuella kommunerna.
- Det har funnits en oro för att ansvaret skulle skjutas över på det lokala samhället, på kommunerna där det placeras. Men kommunerna har inget som helst ansvar för slutförvaret, det är en nationell fråga.
Han lovade dessutom att det ska finnas tillräckliga resurser för granskning. Den nya Strålskyddsmyndigheten har enligt Andreas Carlgren redan fått utökade medel och mer ska tillföras om nödvändigt.
När det gäller det arbete som bedrivits i flera års tid uttryckte han tillfredsställelse över att man gått från strid och splittring till ökat samarbete.
- Så här långt tycker jag att det är en process som är bra. Det är viktigt att de kommuner som ska ta hand om avfallet inte har tvingats.

Att det nu bara finns två platser att välja mellan, och inget inlandsalternativ, är inte heller något miljöministern kritiserar.
- Det är inte så att alternativen nödvändigtvis blir bättre för att de är flera. Och att det finns ett huvudalternativ att följa behöver inte betyda att det är ett svagt alternativ. Men visar det sig att det inte är ett fullgott alternativ så måste vi naturligtvis gå vidare, även om jag inte tror att det blir så.

Däremot var han inte beredd att ge några löften om att både Östhammars och Oskarshamns kommuner kommer att kompenseras för den tid de lagt ner på frågan. Kommunledningarna har gemensamt krävt kompensation även till den kommun som inte får slutförvaret, i form av bl a infrastruktursatsningar.
- Vi kan inte ha som regel att bara för att man ber om en uppgift ska man kompenseras om man inte får den.
FAKTA
Kärnavfallsrådets konferens pågår i två dagar och handlar om platsvalet för ett slutförvar av använt kärnbränsle. SKB (Svensk Kärnbränslehantering AB) har utfört provborrningar i Östhammar och Oskarshamns kommuner. Våren 2009 räknar företaget med att kunna välja en av platserna. Ansökan till regeringen skickas in ett år senare. Regeringsbeslutet kan komma tidigast 2012 och 2020 kan förvaret tas i drift.
Kärnavfallsrådet är en vetenskaplig kommitté bestående av oberoende experter som ska ge regeringen råd i kärnavfallsfrågor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!