Möjlig plats för slutförvar nära Forsmark pekas ut

Ett område 500 meter sydost om Forsmarks kärnkraftverk kan bli platsen för slutförvar av använt kärnbränsle från de svenska kärnkraftverken.I tisdags sattes ytterligare en borr i arbete på platsen, som visat sig ha ett sprickfattigt och torrt berg.

Den andra borrmaskinen ska inte borra fullt så djupa hål som tidigare gjorts, utan tränga ner på 5-600 meters djup i området kring den tänkta platsen, för att bekräfta berggrundens lämplighet.

Den andra borrmaskinen ska inte borra fullt så djupa hål som tidigare gjorts, utan tränga ner på 5-600 meters djup i området kring den tänkta platsen, för att bekräfta berggrundens lämplighet.

Foto: Helena Gunnarsson

Östhammar2005-06-02 00:00
Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, har hunnit halvvägs med platsundersökningen i Forsmark. Snart har nio hål på 1000 meter borrats över ett område som sträcker sig från kärnkraftveket och nio kilometer söderut längs kusten. Borrningarna koncentrerar sig nu till en mindre yta på två kvadratkilometer i närheten av kärnkraftverket.
— Vi har sett att den norra delen har bättre förutsättningar, säger borrchef Göran Nilsson.

Förvaring i tunnlar
Ett område cirka 500 meter sydost om kärnkraftverket, där det nu står bostadsbaracker, är särskilt intressant. Här ska tre provborrningar utföras.
— Det är troligt att det här blir själva arbetsplatsen, alltså där vi kommer att bygga en anläggning 500 meter ner i underjorden, säger Göran Nilsson.
Själva förvaringen av kärnbränslet är tänkt att placeras i tunnlar som utgår från den centrala anläggningen. Vilken plats som slutgiltigt kommer att rekommenderas, avgörs först efter att samtliga borrhål har analyserats.
— Men vi har kommit så pass långt nu att om slutförvaret hamnar i Forsmark, kan vi säga att det kommer att ligga här, säger platschef Kaj Ahlbom.

Ser ut som en ingenjörskonstruktion
Enligt SKB är resultaten av provborrningarna mycket lovande och i förra veckan anlände en andra borrmaskin. Den ska inte borra fullt så djupa hål, utan tränga ner på 5-600 meters djup i området kring den tänkta platsen, för att bekräfta berggrundens lämplighet.
— I den övre delen av berget finns ganska mycket vatten, men i den undre finns nästan inget vatten alls, säger Göran Nilsson.
Vatten är oönskat eftersom det kan transportera upp avfallet till jordytan om förvaret skulle brista. Men i och med att det ligger i den övre berggrunden, leder det bort och samlar upp det vatten som tränger ner.
—  Om man skulle göra en ingenjörskonstruktion av ett slutförvar så skulle det se ut så, säger Göran Nilsson nöjt.

Går inte att säga ännu
Ändå vill han inte göra någon jämförelse med resultaten av de parallella provborrningarna i Oskarshamn.
— Vi har inte börjat analysera berget än och innan vi gör en säkerhetsanalys går det inte att säga vilken plats som är mest lämplig.
Förhoppningen är att kärnborrningarna inom det utvalda området ska bli klara under 2005. En ansökan om att få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle, på den plats som väljs, väntas komma 2008.

FAKTA
SKB provborrar på två platser i Sverige - Forsmark och Oskarshamn. Tanken är att så småningom välja någon av dessa platser för att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle från de svenska kärnkraftverken.
Använt kärnbränsle är högaktivt och först efter 100 000 år är radioaktiviteten nere i samma nivåer som hos det anrikade uran som bränslet tillverkats av. Det måste hållas avskilt under en mycket lång tidsperiod för att inte skada människor och miljö. Provborrningarna kostar 600 miljoner kronor och utförs under fem år. Att borra ett 1000 meter djupt hål tar fyra månader, då hastigheten är 12 centimeter i minuten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om