Misstänkta svartbyggen preskriberade
Östhammars kommun vidtar inga åtgärder mot de hus som står på parkmark på Söderön utanför Östhammar även om husen skulle vara svartbyggen. Anledningen är att det nu gått så lång tid att ärendet preskriberats.
Trots att Uno Jansson skrev in i alla arrendeavtal att de som hyr mark av honom är skyldiga att skaffa bygglov och övriga tillstånd om man ville bygga något så dök nio olika typer av byggnader upp på den strandremsa längs med fastigheten som är klassad som parkmark för allmänheten.
Normalt får inte ens friggebodar placeras på parkmark, men på Björnäs 4:3 har flera stycken placerats bara några meter från stranden.
Hos byggnadsnämnden i Östhammars kommun finns inga bygglov eller ansökningar för bygglov för de aktuella byggnaderna.
Men enligt plan- och bygglagen preskriberas svartbyggen efter tio år om inget ingripande har skett innan dess.
Gunilla Delwall (m), byggnadsnämndens ordförande är säker på sin sak:
- Trots att byggnaderna står på allmän parkmark kan vi inte vidta några åtgärder eftersom husen byggdes för mer än tio år sedan. Saken är utagerad. De misstänkta svartbyggena är preskriberade, säger hon.
Av de nio husen får fem stå lagligt, därför att det fanns hus just där innan detaljplanen upprättades på 1960-talet.
I kommunens utredning har byggnadernas ägare förklarat sig närmare. En husägare hänvisar till rätten av gammal hävd, till hus, båtplats och utedass; att husen funnits innan detaljplanen gjordes. En annan husägare som har en friggebod som sattes upp 1992 hänvisar till ett muntligt löfte som gavs för placeringen av en tjänsteman från byggnadsnämndskontoret vid samma tid. En tredje som har hus från 1940-talet menar att de inte hade anledning att ifrågasätta om det fanns eller saknas bygglov för husen när hon köpte byggnaderna 1982.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!