Misstänkts för snatteri – blir rättegång

En kvinna i 30-årsåldern misstänks ha snattat godis i en livsmedelsbutik i Gimo. Kostnad 40 kronor. På torsdag nästa vecka hålls rättegången i Uppsala tingsrätt, i en domstol som redan är överansträngd.

En rättegång ska hållas i Uppsala tingsrätt efter en godisstöld värd 40 kronor. Genrebild.

En rättegång ska hållas i Uppsala tingsrätt efter en godisstöld värd 40 kronor. Genrebild.

Foto: TT

Östhammar2023-11-09 16:30

Den godissugna kvinnan togs på bar gärning av butikens kontrollanter men enligt åtalet har hon förnekat brottet och begärt att det ska avgöras i rättegång. 30-åringen har även begärt att få en försvarare, men det har tingsrätten nekat henne. Brottet anses helt enkelt för ringa för att det ska behövas.

Men att hoppa över rättegången helt och hållet är inte ett alternativ, även om det kan tyckas märkligt att hålla en hel rättegång för ett snatteri på 40 kronor. Det menar lagman Catarina Barketorp, myndighetschef på Uppsala tingsrätt.

– Även om summan är liten och man kan tycka att vi borde använda personalen och salarna till annat så har den misstänkta rätt att få sin sak prövad om hon vill det. Annars vore vi inte en rättsstat, säger hon.

Det här målet kunde ha avgjorts med strafföreläggande, men det hänger på att den tilltalade erkänner brott och det är inte fallet här.

– Det är i grunden ett beslut för åklagaren, ska det läggas ned eller gå till rättegång? Nu är trenden att det mesta avgörs i domstol. Men i just detta fall är det svårt att göra något annat, säger Catarina Barketorp.

undefined
Catarina Barketorp är myndighetschef på Uppsala tingsrätt.

Rättegången kommer sannolikt köras i ett så kallat snabbspår, som förkortar och förenklar processen. Men faktum kvarstår, det kommer kosta mer att hålla rättegång än det stulna godiset är värt.

Uppsala tingsrätt, liksom flera andra domstolar i landet, har redan svårt att hinna med alla grova brott som ska lagföras.

Förra året, 2022, avgjordes 9 857 mål i Uppsala tingsrätt. Det är ungefär lika många som året innan, men målen blir allt mer komplicerade.

– Inflödet av mål överskrider pengarna vi tilldelats. Om 100 procent är balans mellan pengar och mål ligger vi idag på 94 procent, och det är ansträngt att hinna med. Det märks inte minst i personalens svar på medarbetarenkäterna, där parametrar som återhämtning och balans i arbetsbörda får låga betyg, säger Catarina Barketorp.

Hon tycker att domstolsverket, som är den instans som fördelar resurserna, inte har så bra koll på hur arbetet i domstolen slår. 

– För dem är ett mål lika med en pinne i statistiken, men ett mål kan pågå i en timme eller flera dagar och det gör stor skillnad. Andelen komplicerade mål har ökat inte minst för oss i Uppsala med alla skjutningar och sprängningar. Man kunde önska att det togs mer hänsyn till sådant när resurserna ska fördelas, menar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!