Missnöjda barackhyresgäster

Det finns ett utbrett missnöje över standarden på Forsmarks korttidsboende, även kallat barackbyn.Barackerna byggdes på 70-talet och flera av dem har sanerats på grund av mögel.

Rummen i barackerna är små, sängarna är hårda och ventilationen är dålig.

Rummen i barackerna är små, sängarna är hårda och ventilationen är dålig.

Foto: Lisa Gidlöf

Östhammar2012-08-29 15:13

Boende som UNT har talat med mår fysiskt dåligt av barackmiljön.

UNT möter några av de som bor i barackbyn. I deras barack finns 13 små rum i en långsmal korridor, ett kök med två bord, en tevehörna och två gemensamma duschar.
– Det är hemskt att bo här. Sängarna är väldigt hårda, rummen är små, det finns ingen luft och flera av barackerna har renoverats ett antal gånger på grund av mögelskador, säger en av de boende, som jobbar på Forsmark i perioder under somrarna.

En annan person berättar att han under tidigare somrar blivit ordentligt sjuk då han har bott i barackbyn.
– Det är ju svårt att säga om det beror på att det fanns mögel där jag bodde eller om det bara är av tillfälligheter. Det här året har jag klarat mig hittills, men jag vaknar varje morgon av att jag är helt torr i halsen. Man är trött hela tiden och känner sig aldrig helt utvilad, säger han.

Ytterligare en person i baracken kommer ut ur sitt rum på några få kvadratmeter. Han jobbar för ett företag på Forsmark som till och med betalar honom för att bo i baracken.
– Det känns som ett straff att bo här. Tidigare somrar har jag bott i baracker med mycket mögel och blivit sjuk av det. Det har framförts klagomål kring den låga standarden sedan många år tillbaka, men de ansvariga gör inget, säger han.

Personerna som UNT har talat med menar att missnöjet är utbrett bland de boende.
– Ingen tycker egentligen att det är värt att betala nästan 3 000 kronor för den här standarden. Vattenfall har ju en konkurrensfri situation när detta är det enda boendealternativet, därför kan de skita i vad folk säger. Ringhals korttidsboende har mycket högre standard och kostar dessutom mindre, säger en av de boende.

Claes-Inge Andersson, kommunikationschef på Forsmark, känner inte till att det skulle finnas ett utbrett missnöje över boendemiljön i barackbyn.
– Det är ju ingen hotellstandard på boendet och priserna ligger ju därefter. Det sker besiktningar kontinuerligt, bland annat när det gäller luftkvalitet och mögel. Vi har fått en del synpunkter kring mögel genom åren och då har det åtgärdats genom sanering.

Under året har ISS, företaget som underhåller barackerna på uppdrag av Forsmark, fått in tre klagomål på mögel, enligt Claes-Inge Andersson.
– Så fort de får in ett klagomål utreder de saken och i år har inget mögel hittats trots att folk har klagat, säger han.

Fakta

År 2013 inleder Forsmark en upprustning där bland annat nya korttidsboenden med 558 rum ska byggas. Byggandet planeras vara klart 2016.

Barackbyn har drygt 700 rum att hyra för de som arbetar tillfälligt i Forsmark. Men rummen hyrs också av en del personer som arbetar under längre perioder, eftersom det är det enda boendealternativet i anslutning till Forsmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!