Missnöjd pendlare önskar fler snabbussar
Östhammars kommun är en av de pendlingstätaste områdena i länet. Samtidigt är många missnöjda med kommunikationerna. Fler snabbussar på bättre tider är ett önskemål.
Britt-Marie Ragnvaldsson
Foto:
Hon har pendlat från Östhammar till arbetet i Uppsala i fyra års tid nu. Varje morgon ringer klockan halv fem, hon går upp, duschar, äter frukost. Några minuter i sex står hon vid busshållplatsen och väntar. Från huset i Östhammar till jobbet i Librobäck i Uppsala brukar hon räkna med två timmar, med andra ord tar pendlingen henne fyra timmar per dag.
3 000 pendlare
Britt-Marie Ragnvaldsson är inte ensam. Enligt Regionförbundet pendlar nästan 3 000 personer från Östhammars kommun till andra kommuner.
- Det är ett starkt skäl till att kommunikationerna borde fungera bättre, säger Britt-Marie Ragnvaldsson.
Under förra året upprättades en direktbuss mellan Östhammar och Uppsala, men den körs bara två gånger per dag och efter årsskiftet är tiden ändrad, så att den lämnar Uppsala 16.30 i stället för 16.55 som tidigare.
- Det kändes som ett himmelrike när expressbussen började gå.
Värdefull tid
Den tiden som man tjänar in är guld värd när man kommer hem på kvällen. Tyvärr hinner jag och många andra med mig inte med den längre, säger Britt-Marie Ragnvaldsson.
Hon har ibland funderat på att flytta till Uppsala, för att slippa den långa pendlingstiden, men samtidigt trivs hon bra i Östhammar och vill inte lämna kommunen.
Den senaste befolkningsstatistiken visar att Östhammar tappar invånare och enligt kommunalråd Anna-Lena Söderblom (m) kan en av anledningarna vara just kommunikationerna:
- Östhammars livsnerv handlar om förbindelser. Vi har en av de högsta pendelströmmarna i länet och kommunens framtid bygger bland annat på att vi har bra kommunikationer, säger hon.
Vad gör ni politiker för att förbättra förbindelserna?
- Eftersom vi förmodligen aldrig kommer att få någon järnväg till Östhammar jobbar vi bland annat med att förbättra väg 288 för att på så sätt minska pendlingstiden.
Östhammars kommuns trafikplanerare Anderas Lytter som själv är gammal pendlare tycker även han att kommunikationerna måste förbättras:
- Vi får in en hel del synpunkter från befolkningen och jobbar för att kunna tillgodose olika önskemål. Målet är att befolkningen ska kunna ta sig mellan Östhammar och Uppsala på mindre än en timme. Men just expressbussarna finansieras av landstinget och i det fallet är vi helt styrda av hur mycket pengar vi får därifrån.
Kan inte detaljstyra
Kerstin Petrén är trafikansvarig vid landstinget och hon påpekar att landstinget inte har möjlighet att detaljstyra olika linjer, utan att det är Upplands Lokaltrafik, UL som ansvarar för sådana frågor. Enligt UL:s informationschef Sture Jonsson är beslutandet om busstiderna en snårig process och han säger att också kommunerna och landstinget är involverade i de diskussionerna.
Så hur framtiden ser ut för pendlarna är ännu oklart.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!