Äldreomsorgen i Östhammars kommun är omdebatterad. Som UNT redan rapporterat finns det kritik inom hemtjänsten. Anhöriga, brukare och anställda är också oroliga över omställningsplanen som kommunen planerar inom äldreomsorgen. Nu kommer uppgifter från anhörigföreningen i Östhammar som är missnöjda med kommunens vårdarbete.
– Ett av problemen är att socialförvaltningen inte svarar på skrivelser om brister i den sociala dokumentationen. Som anhörig har jag inte fått ta del av genomförandeplanen som enligt socialtjänstlagen måste upprättas så fort någon flyttar in på ett äldreboende, säger Ulf Ehlin, ordförande för Anhörigföreningen.
Trots flera försök att kontakta Östhammars kommun har Ulf Ehlin, liksom ett flertal andra medlemmar, inte fått den information de begärt. Efter att hans anhöriga flyttade in på särskilda boendet Edsvägen under hösten 2016 har han flera gånger begärt en kopia på genomförandeplanen, men utan framgång.
– Anledningen uppges vara att den är sekretessbelagd, men det stämmer inte. Jag har en generalfullmakt och ansvaret för min fru, men trots det har jag inte fått ta del av dokumenteten. Därför valde jag att gå vidare med ärendet, säger Ulf Ehlin.
Händelserna har anmälts till både JO och IVO. När UNT är i kontakt med Ulf Ehlin har svaret från IVO precis kommit: de ska titta närmare på hur Östhammars kommun arbetar. Men problemen stannar inte där. Ett ytterligare störningsmoment är kommunens omställningsplan för äldreomsorgen. Enligt Ulf Ehlin har kommunikationen varit minst sagt bristfällig.
– Det känns som ett svek. Vi har försökt få till ett nära samarbete med kommunen, men trots det genomför de en omorganisation utan att involvera varken brukare eller anhöriga. Det är allvarligt, säger han.
Vid ett möte i kommunfullmäktige i november 2020 fick Ulf Ehlin chansen att ställa en fråga till Lisa Norén (S), socialnämndens ordförande. När han påpekade problemen svarade hon med att erkänna att det förekommit brister. Det har saknats genomförandeplaner.
UNT kontaktar Lisa Norén (S) för att höra hur kommunen ser på situationen och med anledningen av anmälan.
– Det är alltid svårt när det gäller personliga uppgifter för det handlar om sekretess. I det här fallet har någon upplevt att vi varit för hårda med sekretessen. Vi har gjort en bedömningen och den som anmält har gjort en annan tolkning, säger hon.
I höstas sade du själv under kommunfullmäktige att det funnits brister i dokumentationen. Vill du utveckla vad du menar?
– Vi märkte då att några saknade genomförandeplan, att den inte hade upprättats snabbt och att de bara fanns i pappersformat. Det gjorde att varken myndighet eller utförare kunde se dem. I dag har alla en genomförandeplan, men alla är inte inne i journalsystemet, säger Lisa Norén (S).
Det låter allvarligt. Hur kan de här bristerna ha uppstått?
– Jag kan inte svara på det. Antagligen har det funnits en otydlighet i ansvarsfördelning och rutiner, men det har vi ändrat på, säger Lisa Norén (S).
Vad säger ni till dem som är besvikna på kommunen över bristerna?
– Det är alltid bra om vi har en dialog om upplevda brister. När det gäller omställningsplanen så utgår den från att de äldre ska få det bättre. Vi vill ta ansvar för helheten, men såklart har vi en del att bli bättre på när det gäller kommunikationen, säger Lisa Norén (S).