Inflationen, höjda räntor och stigande priser har gjort att de ekonomiska förutsättningarna har förändrats väsentligt sedan den ursprungliga budgeten för 2023 togs fram för nästan ett år sedan.
– Det är inte ett roligt läge, säger Fabian Sjöberg (M), kommunstyrelsens ordförande.
På grund av förändringarna i ekonomin och för att kommunen har fått en ny politisk majoritet efter valet har man tagit fram en ny budget.
Och nu görs budgetprocessen delvis om. I stället för att kommunfullmäktige ska besluta om övergripande "inriktningsområden" ska man nu besluta om konkreta mål och uppdrag till nämnderna.
– Vi tar ett helhetsgrepp som ger verksamheterna större möjlighet att snabbare påbörja sitt arbete, de folkvalda får större inflytande och revisionen kan lättare kontrollera att besluten följs, säger Fabian Sjöberg.
Budgeten är ett första steg i att "vända kurs för kommunen". Nu ska tryggheten öka och arbetsmiljön förbättras. Den flyktingrelaterade invandringen ska minska, maten förbättras, energiförbrukningen minska och så ska man ta fram ett åtgärdspaket som ska förbättra företagsklimatet.
– Vi ska öka servicen till både medborgare och företagare, säger Fabian Sjöberg.
Barn- och utbildningsnämnden ska se över hur kommunen bättre kan stimulera "högpresterande elever och elever med särskild begåvning" och effektivisera hemspråksundervisningen. Närvaron och andelen som går ut gymnasiet ska öka.
Andelen äldre som inte behöver bistånd ska öka och fler som bor inom LSS ska ha sysselsättning. Vård- och omsorgsnämnden ska ställa språkkrav vid nyanställning och individ- och familjenämnden ska säkerställa att alla över 65 år erbjuds trygghetslarm och att "arbetslinjen före bidragslinjen" gäller. Bland annat ska de som får ekonomiskt bistånd få tidsbegränsad möjlighet till SFI och erbjudas praktik.
Kultur- och fritidsnämnden ska se till att nyttjandet av kommunens sporthallar ökar och införa "guldkant på vardagen" för kommunens äldre i form av kulturupplevelser.
Det förra styret ägnade en relativt stor del av sin budget åt klimat- och miljöarbete. I den nya budgeten nämns inte "klimat" en enda gång. Ordet "miljö" nämns bara i bygg- och miljönämndens uppdrag "säkerställ att miljöskador i kommunen minskar".
– Det förra styret ägnade mycket text åt klimatarbete i sin budget, men hade få konkreta åtgärder. Att exempelvis energieffektivisera och fasa ut oljepannor är självklarheter för oss. I budgeten väljer vi att prioritera att minska miljöskador som drabbar invånarna.
Men det måste alltså också sparas pengar. För att kommunen ska klara skolan och omsorgen framöver måste "kostnadseffektiviteten öka i hela den kommunala organisationen", står det i budgeten. I det förra styrets budget fick socialnämnden effektiviseringskrav på drygt 9 miljoner. De två nya nämnderna, individ- och familje- samt vård- och omsorgsnämnden, får tillsammans effektiviseringskrav på knappt 16 miljoner.
Barn- och utbildningsnämnden får höjda sparkrav från 7 till knappt 14 miljoner kronor. Men Fabian Sjöberg lyfter fram att man minskar sparkraven bland annat genom att lösa in pensioner och skriva ned värdet på fastigheter vilket minskar internhyrorna.
– Det är ett pressat läge. Vi måste anpassa oss efter verkligheten. Vi gick till val på att fokusera på kärnverksamheten. Den här budgeten är tydligt fokuserad på kärnverksamheten.