Minnesplatsen blommar fortfarande
Ljus, blommor och minnessaker. Både sådant som har stått ett tag och mer nyligen ditställda. UNT besöker den plats där sex personer omkom vid en bussolycka i vintras och som sedan dess är välbesökt av anhöriga och förbipasserande.
Blommor och små minnessaker utplacerade kring en sten vid platsen för den svåra bussolyckan på väg 288.
Foto: Nina Leijonhufvud
Vi står vid den plats där två bussar med pendlare för snart fem månader sedan kolliderade. På väg 288 söder om Alunda utanför Uppsala. Ett par tre meter bort från bilvägen finns vid skogens början en minnesplats.
På en stor sten står tre ljus. Intill ljusen ligger små minnessaker, som ett par små glasögon och en leksaksfrukt i rosa plast. Nedanför stenen finns en liten rabatt som ramas in av ditlagda stenar. Jorden ser välskött ut och där finns både vissna rosor sedan tidigare och blommor i lila, gult, rött och orange som har planterats senare. En liten porslinsängel står vid sidan av blommorna och lutar sina fjäderlika vita vingar mot stenväggen.
En av de anhöriga som inte passerar minnesplatsen utan att stanna en stund är Eine Bylund från Gimo, som förlorade en dotter i den svåra bussolyckan.
- Men jag åker in till Uppsala ganska sällan. Jag har en vuxen dotter som åker in mycket oftare och då brukar hon stanna vid platsen där det hände, säger han.
Eine Bylund har pratat en del med en bekant i Gimo som även han förlorade en anhörig i bussolyckan. Han känner också att familjen finns där om han behöver prata.
- Det har lugnat sig nu och jag tycker att det räcker så. Det är olika hur man hanterar sådant här, en del kanske har större behov av att prata med andra anhöriga, säger han.
I början av maj skrev UNT om att en av bussförarna, en ung kvinna som körde bussen på linje 811 mot Östhammar, misstänks för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död. Då räknade kammaråklagare Pär Andersson med att kunna väcka åtal i mitten av juni, men det har inte gjorts ännu.
De båda bussarnas höga hastigheter och säkerheten på vägsträckan kritiserades dessutom hårt. Statens haverikommission utreder fortfarande olyckan och en rapport väntas vara klar kring årsskiftet.
Fem av de sex personer som omkom satt på bussen från Östhammar på väg mot Uppsala.
- Nästan alla i bygden kan relatera till någon som drabbades. Så är det i en liten kommun, säger Lars-Åke Palm, kyrkoherde i Östhammar.
Han var med i kommunens krisledningsgrupp efter olyckan och betonar det fina lagarbete som ägde rum mitt i allt det svåra.
- Det var ett fantastiskt engagemang från många aktörer i samhället. När sådant här händer behöver man någon att vända sig till med alla tankar och känslor som dyker upp.
Att det finns en minnesplats att besöka tror Lars-Åke Palm är viktigt.
- Det är bra för bearbetningsprocessen att hålla minnen levande och ge sina känslor ett påtagligt uttryck, säger han.
Även om den första förlamande chocken har lagt sig sedan olyckan inträffade i februari kommer erfarenheterna av det som hände att leva kvar.
- Då och då kommer det upp i samtal. Det finns i bygdens medvetande och är något som den här trakten alltid kommer att ha med sig, säger Lars-Åke Palm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!