Vattenfall och Svensk kärnbränslehantering (SKB) har flaggat för att den så kallade mellanlagringen för kärnavfall i Oskarshamn börjar bli full. De menar att ett beslut om slutförvar måste fattas under den här mandatperioden.
– Jag kan inte bedöma om det kommer att bli så. Mellanlagret räcker i flera år till och SKB kan lämna in en separat ansökan om utbyggd mellanlagring. Det skulle i sådana fall vara en betydligt mindre prövning eftersom det rör sig om en redan befintlig verksamhet, säger Per Bolund.
Men vi kan väl inte mellanlagra kärnavfall för alltid?
– Vissa länder väljer att mellanlagra längre för att se om det kommer fram nya tekniska lösningar. Men vi har ju en ansökan som ligger på vårt bord och den kommer vi att pröva med det allvar som frågan förtjänar. Det här är ett av de farligaste ämnena vi känner till och vi måste kunna garantera att det här är en säker metod, nu och för många generationer framåt.
Per Bolund återkommer flera gånger till att ansökan behandlas "skyndsamt och prioriterat".
– Men det går inte att sätta något datum för när beslutet kommer. Det finns en hel del frågetecken som behöver rätas ut.
Det konkreta som Bolund lyfter fram är att Naturvårdsverket håller på med att informera andra länder, Polen och Tyskland, om ansökan och de ska få ge sina synpunkter. Nyligen kom också forskning som visar att gjutjärnet inuti kopparhöljet kan påverkas negativt när kapseln ligger i slutförvaret och samtidigt håller Strålsäkerhetsmyndigheten på med en utvärdering av de tester av kopparkapslarna och leran som ska omsluta kärnavfallet, de så kallade LOT-försöken, som SKB har gjort. Bolund vill ta del av de resultaten.
– Sedan tittar miljödepartementet på vad som återstår för att pröva ansökan mot miljöbalken och kärntekniklagen.
Frågan har lyfts om Miljöpartiet medvetet försöker förhala beslutet?
– Det ligger inget i det över huvudtaget. Vi prövar ansökan utifrån den lagstiftning som finns, säger Per Bolund och fortsätter:
– Det är oroande om man då hävdar att partier som är för kärnkraft skulle pröva det här med vänsterhanden och inte göra en regelrätt prövning.
När Preem ansökte om att bygga ut oljeraffinaderiet i Lysekil ansåg regeringen att utbyggnaden skulle få stora klimatkonsekvenser och tog därför självmant upp frågan på sitt bord för beslut. I väntan på besked drog Preem tillbaka sin ansökan.
– Det var Preems eget beslut och hade inget att göra med att det tog lång tid för regeringen att pröva ansökan.
Men att Preem drog tillbaka ansökan var ju en politisk seger för Miljöpartiet. Om mellanlagringen blir full har ju Vattenfall sagt att de kan behöva stänga kärnkraftverk, skulle inte det gynna Miljöpartiet?
– Nej, verkligen inte. Miljöpartiet vill se en förnybar elproduktion men vår politik går ut på att successivt bygga upp kapacitet att leverera förnybar el. Vi kan inte ställa om genom snabba processer och ryckighet.
I veckan inledde Kristdemokraterna en process för att tvinga regeringen att fatta beslut om slutförvaret innan maj månad är slut. Det här kallar Per Bolund för oseriöst.
– Det är väldigt oroande att riksdagspartier, som inte har någon insyn i vilket underlag som finns, ska ge sig själva rätten att bestämma när ett beslut ska fattas.
De säger att ett av problemen är att de inte har insyn i vad det är som tar sådan tid?
– Alla partier bör respektera att innan alla underlag är inne kan vi inte göra en bedömning.
Kan du lova Östhammarsborna att om ett slutförvar byggs enligt den här modellen så kommer det byggas i Forsmark?
– Jag kan lova att vi kommer pröva den ansökan som nu ligger på vårt bord och i den ingår ju placering i Östhammar.
Men finns det några andra rimliga alternativ?
– Det är inte min uppgift att göra sådana bedömningar utan min uppgift är att bedöma den här ansökan.
Men regeringen måste väl ha en tanke på var man ska göra av kärnavfallet?
– Det är inte regeringen som tar fram förslagen utan det är kärnkraftsindustrin, det vill säga SKB. Vår uppgift är att pröva ansökan.
Men skulle det vara möjligt att hitta ett helt annat alternativ inom rimlig tid?
– Vi kan och ska inte ta hänsyn till om det eventuellt finns andra alternativ. Vår uppgift är att pröva om den metoden man nu tagit fram håller måttet, om det är möjligt att ge svenska folket den trygghet som de förtjänar och skydda människor och miljö under 100 000 år framåt.