Mindre tid ägnas åt äldre i Östhammar

Hemtjänstpersonalen i Östhammars kommun ägnar mindre tid åt direkta insatser för att hjälpa de gamla än genomsnittet i andra kommuner. Det menar Komrev efter att ha sammanställt resultatet av den tidsstudie som genomförts. Granskarna tycker att alltför stor del av tiden verkar gå åt till administration.

Östhammar2005-11-21 07:35
Tidsstudien var omdebatterad redan när den genomfördes. En del av hemtjänstpersonalen ifrågasatte syftet med att klocka sina sysslor och upplevde det som kränkande för både personalen och de gamla.
Trots allt utförde till sist alla hemtjänstgrupper mätningen under två veckor i våras och Komrev har nu presenterat resultatet i en rapport till socialnämnden.
Man konstaterar att hemtjänstpersonalen under de veckor som studien utfördes ägnade totalt 52 procent av sin tid åt direkta insatser hemma hos vårdtagarna. "Vår bedömning är att detta är en låg andel", skriver Komrev i rapporten och hänvisar till ett projekt som Kommunförbundet ledde för någ­ra år sedan. Där kom man fram till att i genomsnitt 60 procent av hemtjänstpersonalens arbetstid upptogs av att ge hjälp ute i hemmen.
Komrev säger att skillnaden kan ha olika förklaringar men menar att det inte är långa gång- eller res­avstånd som ligger bakom. I stället påpekar man att 14 procent av tiden gått åt till "övrigt administrativt arbete".
@4a Mellanrubrik:Administrativ tid
"Vi vet att flera grupper genomgick en utbildning under mätperioden, men föreslår ändå att ledningen utreder vad övrig administrativ tid utgörs av och om det finns någon speciell anledning till den höga andelen under mätperioden, utöver utbildningstiden", skriver Komrev i rapporten.
Med förvåning konstaterar granskarna också att skillnaderna mellan hur lång tid som ägnades dem som ansetts ha högt behov av omsorg och dem som ansetts ha läg­re behov inte var så stora som man hade kunnat förvänta sig. Enligt Komrev borde vård- och omsorgsbehovet ha större inverkan på hur lång tid varje besök tar.

Skillnader i insatser
Komrev har också kunnat konstatera skillnader mellan enheterna när det gäller vad man faktiskt gör när man är med de äldre. I Gimo, Hargshamn och Österbybruk ägnar personalen bara två tre procent av tiden åt "promenad och social aktivering". I Östhammars söd­ra hemtjänstområde handlar det om 19 procent. Någon förklaring i form av skillnader i vårdtyngd, det vill säga att de gamla exempelvis är så dåliga att de inte klarar av promenader, har man inte upptäckt.
Man rekommenderar också kommunen att diskutera om inte flexibiliteten borde utvecklas mellan de olika hemtjänstgrupperna så att de kan hjälpa varandra när det behövs vikarier.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!