Mindre stress med stressväktare

- Nu får jag hjärtklappning, säger en av tjejerna innan massagen ska börja. Stress är något som många elever vid Bruksgymnasiet i Gimo känt av. Men den här hösten har projektet Stressväktarna gjort sitt för att råda bot på problemet.

Östhammar2006-12-08 15:19
Läxor. Prov. Betyg. Och så tankar på en ännu oviss framtid. Det är sådant som eleverna vid Bruksgymnasiet i Gimo tycker är stressande.
- Skolan är en stor stressfaktor. Vad man ska göra sedan är en annan. Vi ställs inför många val just nu, förklarar Sofia Salo.
Det var hon och en kompis som kom på idén till Stressväktarna i våras. Nu är de tio elever i årskurs tre som har Stressväktarna som sitt projektarbete. De har valt att arbeta praktiskt och har bland annat erbjudit alla på skolan avslappning, body balance
och som nu, massage.
- Alla är ju stressade, eller har varit det någon gång. Det hör man på skolan hela tiden. Det kan vara bra att göra något som kan motverka stressen, säger Sofia Salo.
Just den här dagen är det ett 15-tal elever som har slutit upp efter skoltid. De får en kort instruktion i konsten att knåda ryggmuskler och så delar de upp sig två och två. Det fnissas lite innan alla kommit på plats på liggunderlagen som spridits ut på
borden, men sedan sluter många ögonen och ser ut att njuta.

Läxor stressar
- Det är bra att de ordnar något så man får testa. Det är mycket med skolan. Lärarna ger en massa läxor och man sätter press på sig själv, säger Cassandra Svantesson.
Hon tror, i likhet med flera and-ra här, att tjejer har en tendens att stressa upp sig mer än killar. Ambitionerna är högt ställda och minsta småsak kan bli ett jätteproblem.
-q>Killar är nog mer avslappnade. Det är kanske typiskt kvinnligt att man ska klara allt.
Fast Per Larsson, som går sista året på KMT-programmet och drömmer om att bli musiker, tror att många killar också känner pressen.
- När man går i trean måste man börja tänka på att få ett jobb och det är inte lätt.
Projektet Stressväktarna kommer att avslutas med en föreläsning om stress efter nyår. Sofia Salo säger att arrangemangen mottagits positivt och ser egentligen bara ett problem.
-Det är svårt att få hit folk. Många säger: Jag hinner inte, jag är för stressad.

Lära sig att säga nej
Lotte Borgström är skolsköterska på Bruksgymnasiet i Gimo. Hon har ofta kontakt med elever som upplever stress.
-Samhället har ett högt tempo över huvud taget i dag och ungdomarna har hela världen som arbetsfält. De har kompisar överallt och det händer saker på Fiji, i Uppsala och i Tyskland samtidigt. Det är mycket att ta in hela tiden.
E-mobbning och sms mitt i natten är några av de saker som kan orsaka stress. Lotte Borgström menar att ungdomarna måste lära sig att stänga av och säga nej.
- Det är hur jobbigt som helst att vara ung i dag och de behöver lugn och ro. Men om man är uppstressad känner man det inte alltid utan kan tycka att det bara är kul. Jag tror att vi vuxna måste vara tydliga och sätta upp regler. Jag tycker till exempel inte att man ska ha mobilen på hela natten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!