Miljoner satsas på nya vägar till eget boende

Östhammars kommun tar krafttag mot hemlösheten. Kommunen har fått två miljoner från Socialstyrelsen till ett nytt projekt för att se till att det finns en bättre fungerande boendekedja och bättre stöd för personer som riskerar förlora sitt hyreskontrakt.

Östhammar2008-05-29 18:26
Antalet invånare i Östhammar som helt saknar bostad är litet. Däremot finns flera som av olika skäl saknar eget kontrakt. Ett 40-tal personer har bostadssociala kontrakt, där kommunen står som förstahandshyresgäst, medan ett 15-tal bor i kommunens två särskilda boenden för personer som på grund av exempelvis missbruk eller psykiska problem inte klarar av att bo i vanliga lägenheter.
Yvonne Wahlbeck, sektionschef på individ- och familjeomsorgen i Östhammar, konstaterar att i synnerhet de särskilda boendena blivit en återvändsgränd för många.
- Det har inte varit tydligt vad som krävs för att man ska få komma vidare.

Det nya projektet "Bra stegvis boende" har bland annat som mål att det ska finnas tydligare vägar till eget boende. En samordnare kommer att anställas som ska kartlägga alla som bor i särskilda boenden eller med bostadssocialt kontrakt och se till att det finns en handlingsplan för var och en. Samordnarens uppgift är att se till att det finns en boendekedja med olika typer av boenden, där slutmålet är ett eget kontrakt.
- Det finns olika typer av boenden i kommunen, men vi har inte använt dem som en sammanhållen kedja med möjlighet att avancera.

En annan del av projektet handlar om att bli bättre på att förhindra att folk förlorar sina kontrakt. För det kommer två bostöjdare anställas som ska arbeta uppsökande på fältet i nära kontakt med lokala hyresvärdar.
- Om man ser att det är någon som är på väg att bli vräkt på grund av störningar eller obetalda räkningar ska man snabbt kunna mobilisera stöd exempelvis i form av psykiatrisk hjälp eller försörjningsstöd, säger Yvonne Wahlbeck.
Projektet syftar också till att få ner antalet personer som bor med bostadssocialt kontrakt. Det handlar inte minst om att försöka förmå kommunens största hyresvärd, kommunägda Östhammarshem, att ta ett större socialt ansvar.

- I dag är kraven för att få ett eget kontrakt från Östhammarshem väldigt hårda. Vi vill att varje gång någon får ett bostadssocialt kontrakt ska alla parter tillsammans komma överens om vad som krävs för att få eget kontrakt.
Enligt Yvonne Wahlbeck handlar det om att bygga upp ett förtroendekapital mellan socialförvaltning och hyresvärd.
- De ska kunna vara trygga i att om det visar sig att eget kontrakt inte fungerar går vi in med mer stöd till den enskilde.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om