Miljoner kvar för företagare

Ett år har gått för Företagslyftet i Östhammars tvååriga projekttid. Nio miljoner kronor finns kvar i kassan av de ursprungliga tolv. Pengar som kommer att användas under 2012 för grupputbildningar, seminarier och föreläsningar för ortens företagare.

? ISO-certifiering är dyrt att upprätthålla och göra. Vi kommer att ha utbildning där företagarna får hela vägen fram till certifiering, säger Kirsi Mikkonen, Företagslyftets projektledare.

? ISO-certifiering är dyrt att upprätthålla och göra. Vi kommer att ha utbildning där företagarna får hela vägen fram till certifiering, säger Kirsi Mikkonen, Företagslyftets projektledare.

Foto: Ida Gustafsson

Östhammar2011-12-22 10:59

Företagarföreningarna i kommunens fem orter driver projektet Företagslyftet Östhammar för att höja kompetensen hos kommunernas företagare genom utbildningstillfällen och seminarier. Projektet, som är helfinansierat av svenska staten och Europeiska Socialfonden tilldelades först tio miljoner, men eftersom Skatteverkets momsbestämmelser innebar högre kostnader utökades projektstödet till tolv miljoner.

Under det år som har gått har ungefär tre miljoner kronor spenderats på olika aktiviteter för de 210 anslutna företagen. En del av pengarna har gått till anpassade aktiviteter åt särskilda företag eller branscher. En osttillverkare åkte på en italiensk ostmässa för att komma i kontakt med leverantörer med hjälp av Företagslyftet. Ett annat företag har gått en utbildning i projektledning inriktat mot byggprocess. Med jämna mellanrum har orternas lokala företagarföreningar bjudit in företagarna till föreläsningar med kända talare och föreläsare.
– Vi har haft mycket intressanta seminarier, vi vill att företagarna på orterna ska ha möjlighet att träffas under intressanta former. Och så har vi ordnat föreläsningar och samverkan, säger Företagslyftets projektledare Kirsi Mikkonen.

De anslutna företagarna kan inför nästa år gå grupputbildningar inom efterfrågade områden som ekonomi, ledarskap, marknadsföring och datakunskaper. Men även utbildning i ISO-certifiering kommer att erbjudas till intresserade företagare som vill ha kvalitet och miljöledningssystem.
– Vi bor i ett område där det är många stora projekt på gång, som slutförvaret i Forsmark, gruvan i Dannemora och Hargshamn. För att kunna vara leverantör till stora jättar behöver man ha ett system där man visar att man arbetar efter kvalitet och miljöledningssystem, säger Kirsi Mikkonen.
– ISO-certifiering är dyrt att upprätthålla och göra. Vi kommer att ha utbildning där de får hela vägen fram till certifiering. Det är det som är det fiffiga med att anordna aktiviteter i grupp. Vi tar hit utbildarna i stället så att företagarna slipper restiden.

Under det kommande året kommer vissa grupper av ortens företagare att åka på resor i Europa där verksamma inom turismnäringen och livsmedelsproduktion kan se hur liknande verksamheter fungerar i andra europeiska länder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!