Miljökritik: Istiden förbisedd i kärnavfallsfrågan
Miljörörelsen vill att myndigheterna som granskar kärnavfallsfrågan mer aktivt ska ta upp riskerna med vad som kan hända i ett framtida slutförvar under en istid. Statens Kärnkraftsinspektion, SKI, tillbakavisar kritiken.
— Vi tycker att det är ett problem att de här frågorna inte tas upp aktivt i dagsläget. SKI är lite passiva när det gäller just granskningsarbetet, säger Johan Swahn vid MKG.
Otillräckligt belysta
Han är orolig för att frågorna om istidernas inverkan på det planerade slutförvaret blir otillräckligt belysta och efterlyser att SKI stramar upp sitt arbete och sitt förhållande till SKB.
— SKI ställer frågor, men får de inga svar så väntar de. Det gör att det kan bli alldeles för bråttom när det väl kommer till kritan.
Enligt Johan Swahn räcker det inte med att SKB:s ansökan om att förlägga slutförvaret i Oskarshamn eller Forsmark så småningom kommer att granskas av myndigheterna, som även kan ge SKB bakläxa om man anser att det finns brister i analysen.
— Det är viktigt att myndigheterna har en egen, kontinuerlig aktivitet i de här svåra frågorna.
"Orättfärdig"
Stig Wingefors vid SKI anser att kritiken är orättfärdig.
— Vi har haft ett eget program och forskat sedan slutet av 1980-talet om vad som kan hända i slutförvaret vid en istid.
Enligt Stig Wingefors har SKI under en lång tid skaffat kunskap och ställt krav på SKB:s forskningsprogram.
— Det är en konstig och snedvriden bild att säga att vi inte håller SKB stången.
Johan Swahn anser att SKI:s granskning av kärnavfallsbolagets forskningsprogram vart tredje år inte räcker. I de samråd och möten där myndigheternas experter analyserar viktiga frågor inför SKB:s ansökan borde istidfrågorna finnas med, enligt Johan Swahn.
— MKG bedömer att dessa frågor riskerar att bli svårhanterliga om det saknas kunskap.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!