Problemet med hög personalomsättning ser ut att vara svårlöst.
Samhällsbyggnadsnämnden har varit i gång ett år och den har fått ärva problem. Sedan sex år tillbaka har tolv inspektörer lämnat sina tjänster inom miljö- och hälsoskyddskontoret i Östhammars kommun. Problemen om den höga personalomsättningen på miljökontoret som UNT berättade om i våras har fortsatt. Samhällsbyggnadschefen Virpi Lindfors säger att det är dåligt för verksamheten att kompetens försvinner.
– Vi blir inte alls lika effektiva om vi ska skola in nya i verksamheten, det tar för mycket tid. Och vi gör i princip det vi måste göra. Om samhällsbyggnadsnämnden vill göra prioriteringar blir det svårt att hinna om man är ny på jobbet, säger hon.
Lösningar på problemet, som Virpi Lindfors ser det, är att arbeta med att få bättre struktur och att de anställda känner att de kan påverka sin egen arbetssituation.
Tidigare i år höjdes inspektörernas löner, men problemen har fortsatt. Under nuvarande år har fem inspektörer sagt upp sig, den senaste bara för några veckor sedan. De lediga tjänsterna har under åren återbesatts med nyanställda som kommer direkt från universitetet.
– För att få jobb i en större stad krävs mer erfarenhet, och för mindre kommuner behövs det inte lika mycket erfarenhet, säger Virpi Lindfors.
De som kommer direkt från skolan är villiga att ta jobb var som helst, men efter ett år när de fått högre kompetens slutar de, menar Marie Låås, som är en av dem som under hösten sagt upp sig från jobbet som miljöinspektör.
– Jag tror att det kan bli som en sjukdom, om en slutar följer andra på och det blir som en ond cirkel.
Under de sex år som hon jobbat som inspektör i Östhammars kommun har hon varit med om att flera kolleger har slutat och att nya tillkommit.
– Det går åt mycket tid att introducera de nya och man hinner inte med de egna arbetsuppgifterna, det blir en stress för de som jobbar,
Hon säger själv att hon trivts på jobbet för det mesta, men slutade eftersom hon ville komma ifrån och få distans och slippa pendla.
– Tiden innan omorganisationen var jobbig med oklara besked om hur det skulle bli, och tillförordnad chef utan erfarenhet. Sedan blev det bättre, men jag behövde en paus så då fick jag den här projektanställningen och nu förlängt, säger Marie Låås, som nu jobbar på länsstyrelsen.