Miljögrupper vill göra slutförvar till valfråga

Miljöorganisationerna drömmer om att slutförvarsfrågan ska hamna i fokus i debatten inför valet nästa år. Och Hanna Zetterberg Struwe, kommunikationskonsult och före detta rikspolitiker för vänsterpartiet, tror visst att det är möjligt.-Men då måste man bli mycket tydligare med vad man vill.

Östhammar2005-08-28 00:00
Hela helgen träffas de miljöorganisationer som engagerat sig i kärnavfallsfrågan i Sundsveden på Söderön utanför Östhammar. De kraftsamlar nu för att vara med och granska Svensk kärnbränslehanterings arbete. Men de vill också nå ut till allmänheten med information om det planerade slutförvaret för använt kärnbränsle ur ett miljöperspektiv. Och hittills har det inte varit så lätt att få respons på det nationella planet.
-Nästa år är det valår och jag hoppas att slutförvarsfrågan ska bli en fråga i valrörelsen, förklarar Kenneth Gunnarsson från Opinionsgruppen för säkert slutförvaring i Östhammar (OSS).
Men lokalt tycker Johan Swahn, sedan i våras kanslichef för miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) att intresset för miljörörelsens syn på saken varit stort. Organisationen har känt att den fyllt ett tomrum i de berörda kommunerna, Oskarshamn och Östhammar.

Bättre samråd
-Vi har liknande intressen när det gäller att se till att samrådet blir bättre men också att få det här till en nationell fråga. Vi tycker inte det kan gömmas på kommunnivå, i slutändan hamnar det ju ändå på regeringens bord.
Utmaningen, enligt honom är att lyfta miljö- och framtidsperspektivet, så att det inte bara blir en fråga för experterna. Men om man ska höja tempen på debatten handlar det också om tydlighet, enligt Hanna Zetterberg Struwe som numera titulerar sig kommunikationskonsult.
-Det är miljörörelsens dilemma. De måste föra fram alternativen, hur ska vi göra istället? Det är omöjligt att föra upp en fråga på agendan om man inte vet vad man vill. Idag är det så otydligt att det nästan inte finns, säger hon som var inbjuden bland annat för att ge tips om hur man ska få politiker i riksdag och regering att engagera sig.

Rädsla hos rikspolitiker
Tystnaden på det nationella planet tror hon delvis beror på att miljöfrågorna inte stått så högt i kurs på sistone. Men hon tror också att det kan finnas en rädsla hos rikspolitikerna att närma sig slutförvarsfrågan.
-Det är roligare att prata om annat och så är det nog lite pinsamt att man lämnat över så mycket ansvar till kärnkraftsindustrin.

FAKTA


Arrangörer för träffen i Sundsveden var MKG, Milkas och Avfallskedjan. MKG står för Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning och är en samarbetsorganisation för Svenska Naturskyddsföreningen, Fältbiologerna och Opinionsgruppen för säker slutförvaring. Milkas står för Miljörörelsens kärnavfallssekretariat och har bildats av Folkkampanjen mot kärnkraft/kärnvapen och Miljöförbundet Jordens vänner. Avfallskedjan är ett nätverk av lokala miljö- och opinionsgrupper från de kommuner där SKB varit eller är verksamt.
I dagsläget genomför SKB, Svensk kärnbränslehantering, provborrningar för att hitta en lämplig plats för att förlägga ett slutförvar för använt kärnbränsle på i Forsmark i Östhammars kommun samt i Oskarshamn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!