Miljödomstolen gjorde syn på Rävsten
Blir det några övernattningsstugor på Rävstens norra del? Det verkar vara en evig fråga, som efter fem år nu är uppe i miljödomstolen. Vi hoppas på en dom innan årsskiftet, säger chefsrådman Torgil Melin.
Representanter för miljödomstolen deltog, liksom länsstyrelsens chefsjurist Christer Segerström, Eino Honkamäki (s), byggnadsnämndens ordförande i Östhammar, kommunens advokat Annika Gustafsson och Roland Dingfors.
Välutrustad delegation
Myndighetsdelegationen, en del av dem iförda väl så lämpliga gummistövlar, klev först i land på norra Rävsten. Där visade Annika Gustafsson att övernattningsstugorna är planerade att ligga i en vik, där kanotister redan i dag gärna går i land.
Skulle avskräcka
— Det är viktigt att bevara den här delen av ön fri från exploatering. Stugor på den här platsen skulle avskräcka människor från att stiga i land och det skulle i sin tur påverka turismen, sade hon.
— Nej, det är precis tvärtom. Människor skulle få tälta här precis som de gör i dag och självklart är det bara för stugorna vi skulle ta betalt, sade Roland Dingfors.
Därefter gick båtfärden till öns södra del, där Upplandsstiftelsen äger en stuganläggning. Delegationen gick i land och vandrade en bit upp på ön för att se var bebyggelsen tar slut.
Ovanlig
En syn likt den miljödomstolen genomförde på torsdagen är ovanlig. Enligt handläggare Eva Åkerlund är det endast 15 procent av alla överklaganden inom strandskyddsärenden som innefattar besök. Resterande döms utifrån skriftlig dokumentation och fotografier.
- Utan att avslöja hur vi diskuterat i just det här ärendet kan jag säga att det var av stor betydelse att åka hit, sade chefsrådman Torgil Melin.
Före årsskiftet väntas miljödomstolens dom, men även om domstolen går på länsstyrelsens och länsrättens linje — och i strid med byggnadsnämnden i Östhammar — är det inte klart att Roland Dingfors får bygga sina efterlängtade övernattningsstugor. Först ska ärendet upp till prövning i kammarrätten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!